Rudnik Soko Foto: Dragan Mujan/ Nova.rs

Više tužilaštvo iz Niša usvojilo je prigovor porodica poginulih rudara iz Aleksinca, što bi teoretski značilo da bi postupak o utvrđivanju krivice za izazivanje rudarske nesreće, ipak, mogao da bude vođen.

Iako je aleksinačko Osnovno javno tužilaštvo, još prošle godine bar dva puta odlučilo da nema razloga da pokreće krivični postupak zbog nesreće u rudniku Soko – kada je prvog aprila poginulo osmoro ljudi, a nekoliko desetina povređeno u jami u koju je izbio smrtonosni gas metan, advokat porodica Bratislav Stojanović potvrdio je da je prigovor na odbačaj krivične prijave bivše ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, Više tužilaštvo iz Niša prihvatilo, prenosi N1.

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu odbacilo je krivičnu prijavu Ministarstva rudarstva i energetike protiv 14 lica za nesreću u rudniku Soko u Čitluku u blizini Sokobanje 1. aprila prošle godine, kada je poginulo osam rudara.

Pročitajte još:

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu je 26. jula prošle godine prvi put završilo istragu nesreće u rudniku Soko i ustanovilo da nema osnova za bilo čije krivično gonjenje zbog eventualne odgovornosti za smrt osmorice rudara.

Mesec dana kasnije, Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo je krivične prijave protiv 14 osoba za koje je smatralo da su odgovorne za nesreću u rudniku Soko Višem javnom tužilaštvu u Nišu, kao i dve prijave za privredni prestup protiv javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ i beogradske kompanije „Teragold & Co“. Kako je tada saopštilo Ministarstvo, protiv rudnika je podneta prijava jer su izvodili rudarske radove bez pribavljenog rešenja o odobrenju koje izdaje ministarstvo, a zbog Teragolda, „jer su sačinili konačni izveštaj o izvršenoj tehničkoj kontroli rudarskog projekta koji nije izražen u skladu sa prethodno odobrenom dokumentacijom propisanom zakonom“.

BONUS VIDEO: Supruga poginulog rudara u rudniku Soko: Bojan je radio za 50.000 dinara, i platio je životom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar