Kragujevac zatvor Foto:Nova.rs

Sportska hala, savremena teretana, stolovi za stoni tenis u dvorištu, kuhinja u kojoj sve dubi od čistoće, klimatizovane prostorije, stomatolog i ambulanta sa ultrazvukom. To su sve uslovi u kojima će osuđenici izdržavati kaznu u novom zatvoru u Kragujevcu, koji je danas svečano otvoren.

Prilikom najave za otvaranja zatvora u Kragujevcu, rečeno je da će to biti savremeni objekat, izgrađen prema svim standardima Evropske Unije, te da će kragujevačka ‘‘ćorka‘‘ moći da se uporodi sa najsavremenijim zatvorima u Evropi.

Sudeći prema fotografijama unutrašnjosti zatvora, izgleda da je stvarno tako.

Ukoliko po strani ostavimo rešetke na prozrima i žicu iznad visoke ograde, unutrašnjost je sasvim pristojna i moglo bi se reći, čak i luksuzna.

Zatvor teretana Foto:Nova.rs

Osuđenici koji svoj dug prema zajednici budu izdržavali u ovoj kazneno-popravnoj ustanovi, slobodno vreme moći će da provode rekreirajući se u teretani ili sportskim terenima, a na uslovima koje imaju, mogle bi da im pozavide mnoge škole i sportski klubovi.

Zatvor unuttrašnjost Foto:Nova.rs

Za osuđenike je izgrađena sportska hala sa koševima i golovima i uredno obeleženim terenima za sportove s loptom.

Sve prstorije za rekreaciju i zajednički boravak su klimatizovane, tako da će osuđenici na izdržavanju kazne imati prijatan ambijent.

Teretana je opremljena savremenim spravama za vežbanje i takođe je na raspolaganju osuđenicima za prekraćivanje vremena koje provode na izdržavanju kazne.

Zatvor teretana Foto:Nova.rs

Primera radi, običnim građanima bi za teretanu ovakve opremljenosti, bila potrebna pozamašna suma za mesečnu članarinu, dok će osobama sa kriminalnim dosijeom, ovakvi uslovi biti redovan proces rehabilitacije za povratak u društvo, i to o trošku svih građana.

I zatvorska kuhinja za pripremu obroka je urađena po svim evropskim standardima, a sudeći prema izgledu uređaja za pripremu hrane, kragujevački zatvorenici imaće bolje higijenske uslove nego mnoge kuhinje u kojima se priprema hrana za pacijente u bolnicama i decu u vrtićima širom Srbije.

Zatvor kuhinja Foto:Nova.rs

Zatvorenici će sportom moći da se bave i u dvoriištu, gde su za njih pripremljeni stolovi za stoni tenis i sprave za vežbanje na otvorenom.

Zatvor dvorište oto:Nova.rs

Evropski standard podrazumevao je i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, tako da je osuđenicima na raspolaganju stomatolog, kao i ambulanta sa ultrazvukom.

Zatvor ambulanta Foto:Nova.rs

Zatvor koštao 30 miliona evra

Na svečanom otvaranju zatvora, kome je danas prisustvovala ministarka pravde Maja Popović, noviinarima su dostavljene i osnovne informacije o izgradnji ovog savremenog zatvorskog objekta.

Iako je ranije bilo bilo reči da će izgradnja koštati 28 miliona evra, odnosno 17 miiliona iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope, a ostatak iz republičkog budžeta, danas je saopšteno da je izgradnja ipak koštala više.

Naime, za opremanje unutrašnjosti zatvora, država je, umesto ranije najavljenih 11 miliona evra, u konačnom iznosu participirala sa 13 miliona, tako da je ukupan iznos za izgradnju savremenog zatvora dostigao cifru od 30 miliona evra.

Zatvor medicinski blok Foto:Nova.rs

Zatvor se prostre na 22.000 kvadrata i ima 11 objekata. Maksimalni kapacitet ovog kazneno-popravnog objekta je 500 mesta za smeštaj osoba lišenih slobode, a oni će moći da borave u 265 soba, uključujući sobe za osobe sa invaliditetom, bolničke sobe i samice u skladu sa savremenim standardima Evropskih zatvorskih pravila, saopšteno je prilikom otvaranja.

Ceo zatvorski kompleks pokriven je sa više stotina kamera za video nadzor i termovizijskim kamerama najnovije generacije.

Nadležni su prlikom otvaranja zatvora, istakli i da je u opremanju unutrašnjosti, ostvarena višemilionska ušteda, jer su nameštaj za zatvorske sobe, napravili zatvorenici iz Niša, Požarevca, Sremske Mitrovice, KPZ za maloletnike u Valjevu i zatvora za žene iz Požarevca.

KPZ u Kragujevcu, imaće 270 zaposlenih, a u toku je prijem za 138 pripadnika Službe za obezbeđenje, koliko trenutno nedostaje ovoj kazneno popravnoj ustanovi.

BONUS VIDEO: Ministarka pravde o primedbama i pohvalama iz Evrope na otvarnjau novog zatvora u Kragujevcu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare