Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

"Država maše nama kao da smo železnički fenjeri", kažu za Nova.rs radnici čačanskog Okružnog zatvora, kojima će, kako tvrde, novo radno mesto biti u Kragujevcu. Iako im je rečeno da je u pitanju privremeno rešenje, oni smatraju da neće biti tako. Naši sagovornici navode da im od četvrtka sledi preseljenje u novi grad i ističu da nikome od uposlenih u ovoj ustanovi to ne odgovara. Zapretili su i da će organizovati pobunu po cenu radnih mesta.

„Stavili su nas pred svršen čin, idemo u Kragujevac, a ostaće nam isto ime – Okružni zatvor Čačak. Obrazložili su nam tu odluku sa jedne strane o uštedi za grejanje, sa druge zbog bezbednosti zatvorenika, a treće zamenom pločica i sanitarije. Oni nas tretiraju kao da smo neuki i da ne poznajemo zakon“, kaže jedan od sagovornika portala Nova.rs.

Drugi napominje da je ova ustanova jedina koja je imala ekonomiju površine oko četiri hektara, koju je kupio grad Čačak, a služila je za upošljavanje i resocijalizaciju lica koja su bila na odsluženju kazne.

„Godinama smo sami sebe izdržavali, a istovremeno pomagali i drugim zatvorima. Proizvodili smo krompir, kupus, meso i koristili za ishranu pritvorenika i osuđenika“, objašnjava naš sagovornik.

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs/Uništena ekonomija

Prema njegovim rečima, preseljenje im onemogućava mnogo toga, a ne radi se samo o finansijskom efektu.

„Platiće nam putne troškove, zapravo autobusku kartu, a meni ugovor glasi na Čačak. Ustanova ima pravo, ukoliko se ukaže potreba do jedne godine da me pošalje na ispomoć, ali ne trajno, kako je predviđeno sa nama“, ističe on dodajući da ima kolega koji putuju iz Guče, Lučana, Gornjeg Milanovca.

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

On naglašava da im se neće plaćati odvojen život, a nemaju adresu kome da se obrate za pomoć.

„Mi možemo da se žalimo upravniku, ali njega je postavio direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija koji je u „priči “ sa ministarkom. I šta onda? Pa ništa. Pojeo vuk magarca“, kaže ogorčeno.

Kako navode naši sagovornici, to je „začarani krug“ iz koga oni neće moći da se izvuku jer, kako navode, „kadija te tuži – kadija ti sudi“.

Prema njihovim rečima, kolege imaju bolesnu decu, roditelje koji su oboleli od kancera, moraju da ih vode na hemoterapije u Beograd.

„Nismo čuli ni jedan jedini normalan razlog za izmeštanje ustanove, a Moravički okrug je veliki – tu su pored Čačka, Gornji Milanovac, Lučani i Ivanjica. To praktično znači da svaki policajac koji uhapsi lice mora da ga doveze u Kragujevac, pa mi ujutru da ga vratimo na ispitivanje u Čačak, a hoćemo da smanjujemo troškove. Ovo je van pameti. Očigledno je da se ta lokacija sviđa nekome i nići će zgradetina za godinu dana“, očajno navode naši sagovornici.

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Išli su, kako tvrde, i kod predsednika suda koji se složio sa njima da je ta odluka o preseljenju nenormalna. Ali, kako ističu, nad njim ima neko ko ga neće pitati za mišljenje.

U pitanju je oko četrdesetak radnika, što uniformisanih, što civila, naglašavaju naši sagovornici.

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Ponavljaju i da će, kada se pritvoreno lice, bilo da je iz Čačka, Ivanjice, Lučana ili Milanovca, otpusti iz Kragujevca imaće pravo da naplati troškove od države.

„Ponavljamo, nikada nije bilo pitanje bezbednosti pritvorenika ili osuđenika, ali sada nekome odgovara da se isto postavlja. Ako dobijemo u četvrtak nalog da idemo u Kragujevac, spakujemo pritvorene ili osuđene, mi to po zakonu ne smemo bez naloga sudova koji su nadležni za njih. Drugo, organizovaćemo pobunu i siguran sam da će stati svako od naših kolega rame uz rame sa nama da ne idemo u drugi grad“, kažu oni i dodaju da ako su u stanju da otpuste njih četrdesetak, neka to i učine.

Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

Inače, skoro polovina radnika je skoro pred penziju. Naši sagovornici navode i da ima bolesnih, a veliki je stres da se uklapaju u novu sredinu.

„Opet naglašavamo, mi smo imali kontrolu Nadzornog organa koji nije dao ocenu da je ugrožena bezbednost lica lišenih slobode. Ovo je samo još jedna prevara nas običnih radnika od strane države“, zaključuju oni.

Zaposleni u Okružnom zatvoru u Čačku neće biti trajno, već samo privremeno upućeni na rad i to u trajanju do godinu dana u Kazneno-popravni zavod u Kragujevcu, kažu za Nova.rs u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija. Kako objašnjavaju u pitanju su dva razloga za privremeno upućivanje, koje je u potpunosti u skladu sa zakonom.

„Prvo, u skorije vreme započinjemo zamenu instalacije za grejanje u celoj ustanovi i umesto za životnu sredinu štetnog mazuta počećemo sa uvođenjem grejanja bezbednog za okolinu. Na taj način ćemo uvesti prihvatljiv način grejanja i uštedećemo ogroman novac u budžetu Republike Srbije, a s obzirom da je reč o zahtevnim radovima koji iziskuju vreme, očekujemo da ovi poslovi do sledeće grejne sezone budu završeni“, navode u Upravi napominjući dok se to ne završi ova ustanova neće imati grejanje.

Drugi razlog jeste započinjanje radova na rekonstrukciji u ovoj ustanovi jer želimo da vreme za prelazak na nov i bezbedan sistem grejanja iskoristimo za adaptaciju svih sanitarnih čvorova i ojačanje potpornih zidova i plafona, kažu u Upravi.

„Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija upoznao je pre više meseci zaposlene u OZ u Čačku sa razlozima zbog kojih se, naglašavamo, privremeno upućuju u KPZ u Kragujevcu i nijednu primedbu sa njihove strane tom prilikom nismo čuli. Ono što možemo da ponovo istaknemo jeste da će svi zaposleni uživati u svojim pravima koja im pripadaju što im je tako predočeno“, ističu.

Pročitajte još:

Radnici koji budu imali pravo na nadoknadu za odvojen život, ostvariće to pravo, kao i svako drugo koje im po zakonu pripada, naglašavaju.

„Iz tog razloga smo iznenađeni što se dijalog iz kancelarije preselio u medijski prostor, jer je Uprava blagovremeno obavestila zaposlene o planovima i najavila radove koje nas čekaju u toj ustanovi. Budući da ste pomenuli da neko od zaposlenih ima i bolesnu decu, zarad istinitog informisanja javnosti, reč je o dva slučaja i ti radnici neće biti privremeno upućeni na rad u Kragujevac. Naglašavamo i da je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija uvek otvorena za razgovor kojim se unapređuju rad i atmosfera u kolektivu koji broji više od 4.000 zaposlenih u celoj Srbiji“, zaključuju u Upravi za Nova.rs.

VIDEO: Stoliću dve godine zatvora zbog zloupotrebe položaja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar