Foto: 021.rs/Twitter

Trojici fašista okićenih svastikama koji su 15. januara u napadu na lokal "Crni ovan" povredili dve osobe, novosadsko tužilaštvo izreklo je meru zabrane prilaska. Osumnjičenima S. D, D.A. i M. G. nije određen pritvor, ali im je zabranjen prilaz lokalu, te "prilaženja, sastajanja ili komuniciranja sa oštećenima N.S. i B.Š".

Istovremeno, protiv vlasnika lokala Bojana Šovljanskog krenula je hajka na društevim mrežama, koju je pokrenuo osuđivani lider neonacističke organizacije Nacionalni stroj Goran Davidović, poznat pod nadimkom “Firer”.

“Vlasnik Crnog ovna. Šovljanski. Fin mladić. Organizuje antifa batinaše, pomaže Ukrajince i ruske izdajnike u Novom Sadu. Izrazito antisrpski orijentisan”, napisao je Davidovć na Tviteru, napominjući kako “ne opravdava nasilje i kršenje zakona”, ali da “odbija da pljuje srpsku omladinu koja se brani”.

Foto: Printscreen/Twitter

Prilažuću i fotografiju Šovljanskog, Davidović je svoje pratioce upitao “ko se pridružuje ovima”, nakon čega je pokrenuta zlokobna anketa u kojoj se njegovi simpatizeri utrkuju u brutalnostima.

“Očigledno ga niko nije propisno us*ao kako treba. Zato sada mora da se ispravi”, samo je jedan od mnogih tvitova u kojima se poziva na batinjanje vlasnika lokala.

Foto: Printscreen/Twitter

Drugi, pak, Šovljanskom obećavaju da će “zaplivati po Tisi” ili predlažu da mu se uradi “kubanska kravata”, odnosno da mu se napravi vertikalni rez na grlu kroz koji se provuče jezik, kao svojevrsna “kravata”.

Foto: Printscreen/Twitter

*

Foto: Printscreen/Twitter

Vođa Nacionalnog stroja Goran Davidović Firer je osuđen pred Višim sudom na godinu dana zatvora zbog napada 2007. godine na učesnike Antifašističke šetnje „Stop fašizmu“. U pitanju je Davidovićev upad sa grupom neonacista na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u
Novom Sadu 2005. godine, za šta je i osuđen na minimalnu kaznu zatvora u trajanju od godinu dana, iako je maksimalna osam godina. Firer je osuđen u odsustvu, jer se godinama krio u Italiji.

U međuvremenu je organizaciji Nacionalni stroj zabranjeno delovanje u Srbiji. Prema saznanjiam Nova.rs , sve pretnje Šovljanskom će biti prijavljene Odeljenju za visokotehnološki kriminal.

***

BONUS VIDEO: Ne spomeniku fašistima u Novom Sadu