Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC, Nova.rs

Sudija Specijalnog suda Zoran Ganić, koji predsedava tročlanim većem u postupku protiv Predarag Koluvije i njegovih saradnika u predmetu "Jovanjica 1", ponovo je danas doneo odluku o izuzimanju pola tone osušene marihuane iz dokaza, iako nije saslušao sve policajce koji su nakon hapšenja Koluvije sprovodili pretres imanja, a što mu je ranije naložio Apelacioni sud u Beogradu, nakon što mu je istovetnu odluku ukinuo.

Naime, nakon što je saslušanje inspektora Slobodana Milenkovića odloženo za novembar zbog njegovog zdravstvenog stanja, Ganić je danas prihvatio predlog advokata odbrane da se postupak nastavi, kao i da se nova odluka o izuzimanju ključnih dokaza donese mimo Milenkovićevog saslušanja.

Dušan Mitić i Slobodan Milenković Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Odbrana, podsetimo, tvrdi da je pretres tokom kog je pronađena ogromna količina droge u sušenom stanju (što ukazuje da je bila spremna za prodaju) bio nezakonit jer je obavljen bez prisustva Koluvije i drugog suvlasnika, kao i bez njihovih zastupnika i napomene zašto je pretres tada izvršen.

Pročitajte još:

Predlog je potom usvojen, a po pitanju dokaza doneta je istovetna odluka kao i prethodni put kada je ukinuta. U obrazloženju odluke, sudija Ganić je naveo da su iskazi drugih policajaca dovoljni za odluku o izuzimanju dokaza, ističući da će na ovaj način sprečiti dodatno odugovlačenje postupka.

Saša Drecun, Foto: N1

Očekivano, stav sudije su podzdravili advokati odbrane, dok je tužilac Saša Drecun naveo da se svemu tome protivi i da smatra da se odluka mora doneti nakon Milenkovićevog saslušanja. S obzirom na to da je sudija Ganić na ovaj način postupio suprotno nalogu Apelacionog suda, očekuje se da će tužilac Drecun ponovo uložiti žalbu. On je danas podsetio, da Ustav jasno propisuje na koji se način sprovodi pretres, te da je tokom istog postupano u skladu sa tim, odnosno da su bila prisutna dva svedoka. Takođe je naveo da je jedan advokat odbio da prisustvuje, ali i da nije neophodno upisati u napomeni zašto je pretres obavljen baš u tom trenutku.

O tome zašto je došlo do pretresa koji je označen spornim, svi saslušani policajci su tokom saslušanja naveli isti razlog – postojanje operativnih saznaja da se sprema uništavanje biljaka spaljivanjem.

Ono što je danas posebno iziritiralo svakog ko je upoznat sa događajima i okolnostima koje od samog početka prate slučaj „Jovanjica“, jeste stav suda da se na ovaj način sprečava odugovlačenje postupka. Sve to ne bi bilo sporno, da slučaj „Jovanjica 2“, koji je takođe u radu sudskog veća kojim predsedava sudija Ganić, već dve godine ne može da otpočne ni pripremnim ročištem, zbog upornih odlaganja i naizmeničnog izostajanja okrivljenih ili njihovih branilaca.

Predrag Koluvija Foto:M. M./ATAImages

Na toj optužnici se, podsetimo, pored Koluvije nalaze pripadnici MUP, VOA, i BIA koji su bili angaovani na zaštiti ove narko-plantaže. Otvaranje ovog postupka sasvim izvesno bi iniciralo da se proširi istraga i okonča „Jovanjicom 3“, što upućeni tvrde da je osnovni razlog upornih odlaganja. Ta činjenica sudiji Ganiću očigledno ne predstavlja nikakav problem, budući da ima ovlašćenja da sve okrivljene iz mesta vrati u pritvor, kako bi obezbedio nesmetano vođenje postupka.

Činjenica da ubrzava samo prvi postupak, i to na način što isključuje dokaze koji jasno ukazuju da se na Jovanjici proizvodio narkotik, i da na sve to ne postupa po nalogu više sudske instance, u javnosti ne ostavlja utisak da je „Jovanjica“ postupak koji se sprovodi „u ime naroda“, nepristrasno,  samo i isključivo po zakonima i Ustavu Srbije.

Naprotiv, na podužem spisku sumnjivih poteza suda, dodaje se i onaj da li je, možda, za povlačenje određenih poteza, poput ovog današnjeg, iskorišćen trenutak u kom je pažnja javnosti usmerena na neke druge aktuelne događaje.

Takođe, Ganićeva odluka naišla je na negodovanje i među pripadnicima opozicije, koji su takođe osporavali Ganićeve očigledne dvostruke aršine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar