Foto: Facebook

Nestanak dvogodišnje Danke Ilić sa imanja u Banjskom Polju kraj Bora postala je tema broj jedan u Srbij. Pretraga terena gde je prijavljen nestanak devojčice traje danima, a paralelno se odvija i policijska istraga koja bi trebalo da odgovori na pitanje koje muče celu Srbiju: Gde je mala Danka? Četiri momenta su, za sada, ključna u ovoj priči.

Vest o nestanku Danke Ilić, koja u maju treba da napuni dve godine, pojavila se u medijima tokom popodneva, kada je njena majka, Ivana Ilić, preko društvenih mreža zatražila pomoć. Objavljena je slika malene devojčice sa sve cuclom u ustima, dat je opis da je obučena u ljubičaste pantalone, zelenu jaknu i da ima crne patike. Visine 85 santimetara, sa kosom vezanom u rep. Na građane se apeluje da sva saznanja prijave najbližoj stanici policije.

Pročitajte još:

Dankin nestanak prijavljen je 26. marta oko 13.45 a vrlo brzo su na lice mesta, u Ulicu vojvode Radomira Putnika u naselju Banjsko Polje kraj Bora, stigli prvi policajci. Već oko 14 časova, policajci su krenuli sa radom. Ipak, tada se dogodio prvi ključni momenat koji je doveo ovu priču u žižu javnosti, a sudbina malene devojčice postala je tama broj jedan u Srbiji.

„Pronađi me“

Pronađi me: Hitno obaveštenje o nestanku Danke Ilić
Pronađi me: Hitno obaveštenje o nestanku Danke Ilić

Svi televizijski programi su prekinuti da bi se pročitalo saopštenje o nestanku Danke Ilić. Po prvi put u Srbiji aktiviran je sistem „Pronađi me„. Taj sistem se pokreće tek posle odluke u MUP Srbije, na osnovu prikupljenih podataka i samo pod nekoliko okolnosti – ukoliko policija ima saznanja da je život deteta ugrožen i ukoliko preti opasnost da otmičar povredi dete.

Pooštrena je kontrola na graničnim prelazima, na auto-putevima je na info-tablama, objavljena potraga, SMS poruka je poslata na sve brojeve mobilnih telefona u Srbiji, mada su, doduše, neki čitaoci prijavljivali da su poruku dobili tek kasno uveče. Pokretanje sistema je bila nedvosmislena informacija da se nešto ozbiljno dešava, ali i znak medijima da svu pažnju usredsrede na Banjsko Polje i na Danku Ilić.

Sumnjivi „punto“

Foto:privatna arhiva; Goran Srdanova/Nova.rs

Jedna od standardnih procedura u ovakvim slučajevima je da policija „skine“ sve snimke kamera za video-nadzor. Policija je uspela da pronađe jednu kameru, u Ulici vojvode Radomira Putnika i preuzela je snimak. Vlasnica kuće na koju je postavljena kamera, koji snima i kolovoz, izjavila je da se sa posla vratila oko 17.30 časova tog dana i da su je sačekali policajci.

Na snimku koji je predat policiji, navodno se vidi beli „ford“ kojim su se dovezli Ivana Ilić, njen trogodišnji sin i Danka Ilić. Ali, zatim se vidi i „punto“ koji prolazi istim putem. U pitanju je ulica koja ide u krug kroz naselje i ne vodi u neko susedno naselje, te je vrlo teško da neko slučajno zaluta u tu ulicu, zbog čega se taj trag učinio kao bitan za istragu.

U nekim medijima se pojavila informacija da je vozač „punta“ identifikovan i saslušan i da nema veze sa događajem, ali se MUP tim povodom nije oglasio.

Foto: Facebook

Mobilni telefon

Istraga ovakvih slučajeva uvek kreće od najbliže okoline, roditelja, rodbine i komšija. Istraga se, prema raspoloživim podacima, skoncentrisala najviše na majku nestale devojčice koja je od utorka nekoliko puta ispitivana u policijskoj stanici. Otac devojčice Miloš Ilić podvrgnut je poligrafskom ispitivanju, dok majka, zbog zdravstvenog stanja, nije poligrafski ispitivana.

Takođe je policija priblegla još jednoj standardnoj proceduri – proveri mobilnih telefona. Uz pomoć mobilnih telefona je moguće tačno rekonstruisati kretanje vlasnika i ostvariti uvid u njegovu komunikaciju. Ono što je policajce iznenadilo je što su lista poziva i poruke izbrisane iz telefona. Ipak, uz pomoć mobilnih operatera i vešataka, moguće je doći do mnogih podataka, a čak ako je i komunicirano preko aplikacija koje su vlasništvo stranih kompanija, moguće je doći do bitnih podataka preko međunarodne pravne pomoći, pogotovo kada je u pitanju slučaj nestalog deteta.

Snimak iz Beča

O ovom slučaju u nedelju prepodne govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekavši da je u noći između subote i nedelje stigla nova informacija o kojoj ga je policija obavestila, premda nije precizirao o kom tragu je reč. Brojni beogradski mediji objavili su da se radi o snimku koji je jedan srpski državljanin zabeležio u Beču, a na kom se vidi devojčica koja bi fizički mogla podsećati na nestalu Danku.

Na tom video-zapisu, kako su naveli, devojčica je u društvu dve rumunske državljanke. Policija se ni ovim povodom zvanično nije oglašavala do zaključenja ovog teksta.

BONUS VIDEO: Pretraga Banjskog Polja pomoću drona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare