sud, čekić
Foto:shutterstock

Opozicioni Građanski pokret Bravo iz Novog Sada upozorio je da predložene izmene Krivičnog zakonika Srbije mogu ozbiljno ugroziti građanske slobode i ljudska prava.

„Iako se vlast poziva na bezbednost, ove izmene prete da naruše osnovne slobode pojedinaca. Zakon može stvoriti atmosferu straha, gde će građani odustajati od aktivizma i otvorene kritike negativnih društvenih pojava, što bi ozbiljno ugrozilo demokratiju, a protiv toga bi trebalo svi mi zajedno da se borimo, pogotovo pravni fakulteti kao institucije ove zemlje i profesori krivičog prava“, naveli su u saopštenju.

Prema njihovim rečima, prva sporna izmena odnosi se na kriminalizaciju savetovanja i širenja informacija koje bi se mogle interpretirati kao podsticanje na izvršenje krivičnog dela, što otvara prostor za različita tumačenja i može imati ozbiljne posledice po slobodu izražavanja i ljudska prava.

PROČITAJTE JOŠ:

Na primer, organizatori protesta koji koriste društvene mreže za mobilizaciju građana mogli bi biti krivično gonjeni, ako se njihovi pozivi protumače kao podsticanje na nasilje ili kriminal“, ocenio je taj pokret.

Dodali su da je druga sporna izmena brisanje krivičnog dela iznuđivanja iskaza.

„Ovo krivično delo, povezano sa zloupotrebom ovlašćenja od strane policije i drugih službenika, bilo je važno za zaštitu građana od prinudnih izjava. Dok su u nekim slučajevima postojali mehanizmi zaštite, izbacivanje ovog dela može značiti da će se takve radnje tolerisati, a da žrtve neće imati adekvatnu pravnu zaštitu“, naveo je Građanski pokret Bravo.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar