Državljanina Bosne i Hercegovine Damira M. (47), koji je uhapšen juče na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" zbog sumnje da je imao falsifikovana dokumenta, traži i Interpol. Prema nezvaničnim saznanjima portala Nova.rs, on je pod lupom i zbog navodne namere da ubije Luku Bojovića. Ovim povodom oglasio se i Bojovićev advokat Borivoje Borović.

Prema operativnim saznanjima bezbednosnih službi, Damira M. je angažovala jedna beogradska kriminalna grupa za likvidaciju Luke Bojovića. Međutim, ova informacija još nije potvrđena zvanično, a osumnjičenom se za sada stavlja na teret samo da je posedovao falsifikovana dokumenta.

Luka Bojović Foto: EPA/J. L. PINO

Bojovićev advokat Borivoje Borović, jedan od najpoznatijih beogradskih pravnika krivičara, rekao je za portal Nova.rs da je u šoku nakon saznanja da njegovom klijentu Luki Bojoviću preti životna opasnost.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„U šoku sam i iznenađen tom informacijom. Policija bi se trebalo ozbiljno time pozabaviti. Pretpostavljam da nema nikakvih razloga za tu akciju, ali policija mora da obrati posebnu pažnju na te sumnje“, rekao je advokat Borović za naš portal.

Osuđivan za ubistvo

Damir M. je lice ranije osuđivano zbog ubistva 2013. godine u Tuzli, a za njim je raspisana poternica 2020. godine.

Foto: Printscreen/mup.gov.rs

Prethodno je Kantonalni sud u Tuzli Mehiću izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 17 godina i pet meseci za ubistvo koje je počinjeno 2013. godine u Tuzli.

Ubistvo je, prema tadašnjim informacijama, bilo epilog krvavog obračuna između dve kriminalne grupe.

Podsetimo, treće osnovno javno tužilaštvo u Beogradu odredilo je zadržavanje državljaninu Bosne i Hercegovine M. D. (47) jer je prilikom ulaska na teritoriju RS, na aerodromu „Nikola Tesla“ pružio na uvid policijskim službenicima SGP Beograd falsifikovana dokumenta za utvrđivanje identiteta lica. Nakon izvršenih dodatnih provera putem Interpola utvrđeno je da se radi o osuđenom licu koga matična država potražuje radi izdržavanja kazne zatvora.

Inače, Luka Bojović je uhapšen početkom februara 2012. godine u Valensiji. U decembru 2014. u Španiji osuđen je na 18 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, a tu kaznu je Vrhovni sud te zemlje potvrdio u novembru sledeće godine. Iz zatvora je izašao krajem 2022. godine, nakon čega se komercijalnim letom vratio u Srbiju, a na aerodromu su ga dočekali advokat Borović i još jedan muškarac.