Foto: Nova.rs, Facebook/Selo Melenci, MUP Srbije

U tri teške nesreće, koje su prošlog meseca potresle Srbiju zbog svojih tragičnih ishoda, nastradalo je šest osoba, dok je preko 20 njih povređeno. Pored činjenice da su sve tri obeležene smrtnim ishodom, ono što ih čini specifičnim jeste i činjenica da su nastradali putnici mahom vernici, koji su krenuli na hodočašća širom Srbije.

Tri saobraćajne nesreće dogodile su se kada su vernici širom Srbije i regiona krenuli u svoju duhovnu misiju. Njihova želja da obiđu srpske manastire koji predstavljaju najvažnije kulturno-nacionalne simbole se, nažalost, završila tragično.

Pročitajte još:

Kada su supružnici Drago (54) i Jela Đurić (51) iz sela Melenci krenuli u oblazak manastira Tumane, na njih je velikom brzinom naleteo automobil marke „reno“ iz suprotne trake. U saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na putu iz Melenaca prema Zrenjaninu automobil bračnog para bio je gotovo smrskan, a ekipe Hitne pomoći su mogle samo da konstatuju smrt vernika.

Foto: Privatna arhiva

Kako su mediji ranije objavili, bračni par je inače poreklom iz Konjica u Bosni i Hercegovini i tokom ratova 90-ih su izbegli sa ovih prosotra i naselili se u banatskom selu Melenci.

Foto: Shutterstock

Prema rečima komšija nastradalog bračnog para koji su govorili za „Novosti„, Drago je sa svojom suprugom ranom zorom krenuo u manastir Tumane, a nakon posete je trebalo da posete i ćerku koja živi i radi u Novom Sadu. Stanovnici ovog nekada mirnog i pitomog banatskog sela, ostali su u čudu zbog učestalosti tragedija koje se dešavaju u njihovom rodnom mestu.

Dve žene poginule, 16 povređeno

Ista sudbina zadesila je i dve vernice koje su izgubile život u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila sredinom oktobra u blizini Valjeva, dok je 16 osoba teže ili lakše povređeno. Do saobraćajne nesreće je došlo kada je minibus koji je prevozio penzionere iz Osečine i okolnih sela, sleteo niz liticu na putu Valjevo – Bajina Bašta. Vozač minibusa je izašao iz vozila kako bi radnika obezbeđenja pitao da li može da pređe branu kada je kombi krenuo nizbrdo. Pretpostavlja se da je vozač zaboravio da podigne ručnu kočnicu zbog čega se minibus survao niz liticu.

Foto:Dejan Davidović/Nova.rs

Prema ranijim pisanjima našeg portala, jedna žena je nastradala na licu mesta, dok je druga život izgubila nedugo nakon prijema u bolnicu. Kako su ostali putnici tada ispričali, kobnog jutra su krenuli u obilazak manastira Jovanja odakle su nastavili put u manastire Lelić i Ćelije.

Pročitajte još:

Više od 20 vernika završilo u hladnoj reci

Nesreća koja je obeležila prošli mesec dogodila se u Ovčar Banji kada je srušen most u Zapadnu Moravu prilikom čega su poginule dve vernice dok je na desetine hodočasnika ostalu u strahu zbog rušenja visećeg mosta u Ovčarsko-kablarskoj klisuri.

Nesreća na mostu u Ovčar banji Foto:TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE,

Grupa posetilaca, smeštena u dva autobusa, krenula je iz Zvornika u Republici Srpskoj u obilazak srpskih manastira, a krajnji cilj je bio manastir Đunis u koji je trebalo da stignu u večernjim satima povodom slave Presvete Bogorodice. Na pauzi u Ovčarsko – kablarskoj klisuri, na oko 500 metara od skretanja za Ovčar Banju, grupa vernika koja je stigla prva krenula je preko drvenog visećeg mosta.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Posetioci koji često svraćaju u taj kraj ispričali su da je viseći most preko Zapadne Morave u jako lošem stanju, a daske su trule te je sam po sebi nebezbedan za prelazak veće grupe ljudi.

Budući da vernici iz Zvornika nisu bili upoznati sa stanjem mosta, krenuli su grupno preko njega. Zbog opterećenja se otkačio, a više od 20 putnika palo je u hladnu reku. Dve žene su poginule, dok je više od 10 vernika povređeno.

Foto: Nova.rs

Kako je naš portal ranije pisao, tragedija u Ovčar Banji je mogla biti sprečena jer je pre nekoliko godina Gradska uprava iz Čačka uputila „Srbijavodama“ zahtev da se viseći most u Ovčar Banji što pre sanira jer je bio u jako lošem stanju, ali je povratna informacija o sanacji izostala.

BONUS VIDEO: Meštani o nesreći u Ovčar Banji: Mnogi su ukazivali da most nije za upotrebu a table nigde nije bilo da nije za upotrebu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar