Ana Knežević (40) koja je misteriozno nestala u Madridu i kojoj se 2. februara gubi svaki trag Foto: Društvene mreže

David Knežević, Srbin koji je uhapšen zbog sumnje da je umešan u nestanak svoje bivše supruge Ane Marija Henao u Španiji, od prvog dana je bio sumnjiv Aninim prijateljima. Pored toga što su neposredno pre nestanka prošli kroz buran razvod, njeni prijatelji su ispričali da nije želeo da se uključi u potragu za njom, a mediji da je odbio poligraf. Uprkos sumnjama, sve vreme je preko advokata tvrdio da je nevin, međutim u nedelju je usledilo hapšenje na aerodromu u Majamiju.

Ana Marija Henao Knežević nestala je početkom februara u Madridu, u koji se nešto ranije doselila kako bi se odmorila od burne rastave sa Kneževićem. Da se nešto dogodilo sa Anom primetile su najpre njene prijateljice, kada su počele da im stižu čudne poruke sa Aninog broja telefona, u kojima ih na lošem španskom obaveštava da je na ulici upoznala jednog muškarca i da će sa njim narednih nekoliko dana boraviti u njegovoj vikendici nadomak Madrida.

Ana Knežević Foto: Privatna arhiva

Imajući u vidu da Ana nikada ne bi poslala poruku napisanu na taj način i da nikada sa muškarcem kog je tek upoznala na ulici ne bi otišla na putovanje, njene prijateljice su posumnjale da se nešto dogodilo. Jedna od njih je pozvala policiju u Španiji i ispričala šta se dogodilo, a oni su otišli do stana u kom je Ana boravila i na licu mesta zatekli sigurnosnu kameru koja je bila isprskana crnom bojom, stan u kom ne fali ništa od vrednih stvari, a komšije su im kazale da su primetili sumnjivog muškarca kako ulazi i izlazi iz zgrade sa kacigom na glavi.

Policija je odmah krenula da istražuje slučaj, a u istragu se uključio i FBI. Tih dana Anini prijatelji i članovi porodice su govorili za lokalne medije, objašnjavali su kako im je to Anino ponašanje čudno, ali i da su kontaktirali sa Davidom Kneževićem koji nije zvučao zabrinuto, niti je želeo da se uključi u potragu u Španiji. Tada je već bilo jasno da prijatelji o njihovom odnosu znaju nešto više od onoga što dele u javnosti, te da im je Knežević sumnjiv.

Odbio poligraf

Sredinom marta stigla je vest koja je dodatno potpirila sumnju u Davida Kneževića. Španski mediji su objavili, pozivajući se ne informacije iz istrage, da mu je američka federalna agencija (FBI) ponudio ispitivanje na poligrafu, koje je Knežević odbio. Poligrafski test je priznat u nekim saveznim državama, poput Floride, ali je neophodno da osoba koja će biti podvrgnuta testiranju, na njega dobrovoljno pristane.

Ana Knežević Foto: Privatna arhiva

Kako su dani prolazili, a o Aninoj lokaciji se ništa nije znalo, počeli su da isplivavaju detalji iz njenog privatnog i poslovnog života. Tako se saznalo da ovaj par poseduje tri kuće na Floridi, od kojih jedna vredni preko 900.000 dolara, dok je njihova imovina procenjena na 15 miliona dolara. Vlasnici su tehnološke firme, u kojoj su bili partneri, a nakon Aninog nestanka, deo njihove imovine je prodat.

Muž nestale je angažovao advokata koji je, u izjavama datim raznim američkim medijima, isticao njegovu nevinost i tvrdio da je on bio u Srbiji, svojoj zemlji porekla, kada je njegova žena nestala. Što se tiče prodaje imovine, advokat je tvrdio da je to dogovoreno sa ženom pre nekoliko meseci.

„Da li možeš da mi prevedeš ovo?“

Da je David Knežević i zaista umešan, policija je shvatila sklapajući informacije koje je dobila operativnim radom na terenu. Pronađen je prodavac spreja kojim je išarana kamera, koji je potvrdio da ga je kupio muškarac koji podseća na Kneževića. Takođe, rekao je da je kupio i dve lepljive trake. Osim toga, policija je utvrdila da je u danima kada je nestala, Knežević iznajmio automobil i odvezao se do Madrida. Tamo je koristio registarske oznake za koje je jedan španski državljanin prijavio da su mu ukradene.

Možda najčvršći dokaz jesu poruke koje je Knežević tih dana razmenjivao sa Kolumbijkom koju je u oktobru upoznao preko jedne aplikacije za upoznavanje. Od nje je tražio da mu prevede poruke koje su kasnije stizale na brojeve Aninih prijatelja. Kolumbijka čije ime nije otkriveno ispričala je svojoj mami za ovaj neobičan zahtev, a žena je Gugl pretragom utvrdila da je reč o bivšem suprugu žene koja se vodi kao nestala. Tada su slučaj prijavile policiji.

Bonus video: Potraga za telom Danke Ilić u najvećem podzemnom sistemu pećina u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar