Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Advokat Čedomir Stojković je Višem tužiaštvu u Beogradu podneo krivičnu prijavu protiv ministra policije Aleksandra Vulina zbog špijunaže, ugrožavanja nezavisnosti, sprečavanja javnog okupljanja i izazivanje panike.

Advokat Stojković je objavio na svom Tviter profilu detalje krivične prijave, gde se navodi da je Vulin učinio sledeća krivična dela:

„Tokom 2021. godine u Moskvi, Ruska Federacija, prema navodu medija koje je istragom potrebno proveriti, u svojstvu državnog funkcionera, ministra policije Srbije, na sastanku sa sekretarom Saveta za bezbednost Ruske federacije Nikolajem Petruševim, čije detaljne podatke pribaviti od Ministarstva spoljnih poslova  i MUP, obavio više sastanaka među kojima je i sastanak od 3. 12. 2021. i po tvrdnjama medija preduzeo radnje koje odgovaraju dovođenju u položaj potčinjenosti i zavisnosti prema drugoj državi i to Rusiji. I to tako što je sa imenovanim sekretarom u svojstvu šefa obaveštajne službe strane države, suprotno članu 1 Ustava Srbije, kao ministar unutrašnjih poslova, protivustavno i neovlašćeno dogovorio aktivno učešće Rusije u sprečavanju demokratskih procesa na teritoriji Republike Srbije“, stoji u krivičnoj prijavi koja je podneta protiv ministra unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandra Vulina.

Vulin je, prema navodima iz krivične prijave, dozvolio agentima ruskih obaveštajnih službi, civilnih i vojnih, da krše suverenitet Republike Srbije tako što će pribavljati operativne podatke o mestima koje posećuju, sastancima, radu i razgovorima koje vode politički aktivisti građani Republike Srbije, predstavnici civilnog sektora, kao i narodni poslanici Republike Srbije u inostranstvu i u Republici Srbiji, čime je ugrozio nezavisnot Srbije.

Dalje se u krivičnoj prijavi navodi i da je Vulin imao sastanak u Moskvi i u maju 2021. godine i da je tada počinio krivično delo špijunaže. Tada je šefu ruske obaveštajne službe Nikolaju Petruševu, bez zakonskog osnova i bez odluke nadležnog organa, naovlašćeno predao službene tajne isprave i podatke koji su zakonom proglašeni tajnim, a čije bi odavanje moglo da prouzrokuje štetne posledic za političke i bezbednosne interese Srbije“, navodi se u krivičnoj prijavi, koja je podneta protiv ministra Aleksandra Vulina.

BONUS VIDEO: Vulin iz  prikrajka posmatra građane na demonstracijama kod Sava centra

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare