Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP/ bs

Investicija je “teška dve milijarde evra”.

“Upravo sam na SPENS-u prisustvovao otvaranju kancelarije japanskog giganta Nideka (Nidec) koji u Srbiju donosi investiciju „tešku“ dve milijarde evra”, objavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na svom Instagram nalogu 8. aprila, priloživši prigodnu fotografiju sa svečanog otvaranja, na kojoj sa predstavnicima japanske kompanije preseca crvenu vrpcu.

S obzirom da mediji nisu bili pozvani na ovaj događaj, Novosađani su (barem onaj deo koji prati gradonačlenika na instagramu) od Vučevića saznali “da će Nidek sa proizvodnjom u Novom Sadu početi krajem 2022. godine i da će u prvoj fazi u fabrici za potrebe automobilske industrije raditi 300 ljudi“, te da će Grad „samo na osnovu kupoprodaje građevinskog zemljišta prihodovati oko milijardu dinara“.

Međutim, nakon slikanja za Instagram, kancelarije Nideka na SPENS-u su istog dana i zatvorene i nigde nema ni naznake da će uskoro proraditi. Sutradan, 9. aprila, predstavnici Nideka su se sastali sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i potpisali Okvirni sporazum između Ministarstva privrede Vlade Srbije i japanske kompanije, koja u Novom Sadu planira izgradnju fabrike pogonskih motora za električna vozila.

U potpisanom sporazumu Nidek se, kako je saopšteno javnosti, obavezuje na ulaganje od ukupno 72,9 miliona evra i zapošljavanje 480 radnika. Time je priča sa Nidekom “zgotovljena”, a kancelarije koje je Vučević svečano otvorio, zatvorile.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar