Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Povodom jučerašnjeg sastanka gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića s predstavnicima kineske kompanije CRBC (China road and bridge corporation) na kome su precizirani detalji u vezi izgradnje novog mosta na Dunavu, Borislav Novaković, potpredsednik Narodne stranke i bivši gradonačelnik Novog Sada, ukazao je na sporne tačke tog dogovora.

Saošštennje Borislava Novakovića prenosimo u celosti.

„Prvo – ovo nije prvi koruptivni posao koji se radi bez jasne i javne procedure sa ovim kineskim partnerom. Podsećam da ta ista kineska firma CRBC gradi tzv. fruškogorski koridor.

Pročitajte još:

Za izgradnju 47,7 km auto-puta ugovorena je vrednost od 606 miliona evra što je po grubim procenama, s obzirom na sve infrastrukturne objekte na trasi, najmanje tri puta veća cena od realne.

Drugo – ponovo smo svedoci potpuno netransparentne procedure. Naime, Vlada Srbije proglasila je projekat novog mosta projektom od nacionalnog interesa, čime je izbegla međunarodni konkurs u svim fazama, od projektovanja do izgradnje mosta.

CRBC novi sad
Foto: Privatna arhiva

Naprotiv, bez trunke srama su konstatovali da su pristigle „tri ponude kineskih kompanija“!

Treće – neposredna pogodba, koja je omogućena tzv. „projektima od nacionalnog interesa“, pretvorila se u otvorenu korupciju Vučićeve kriminalne hobotnice, jer se po pravilu radi o mnogostruko uvećanim cenama u odnosu na realne.

Četvrto – reč je o drastično neracionalnim i skupim projektima, koji su našu zemlju već sada gurnuli u dužničko ropstvo i nepotrebno interesno vezali za jednu stranu državu.

Peto – kao država koja je kandidat za pristupanje EU, obavezni smo na otvoren javni postupak u kome se ključne infrastrukturne investicije realizuju kroz međunarodne tendere, a ne kleptomanskim ugovorima bez ikakve javne kontrole.

Kameničke ade i Šodroša, a formulacija iz Plana generalne regulacije koja kaže da će se postojeća vegetacija u ovim delovima dunavske obale, zadržati „u najvećoj mogućoj meri“, najblaže rečeno – onespokojava!

Sedmo – Vučević nas obaveštava da je „sa kineskim prijateljima bilo reči i o izgradnji centralnog postrojenja gradskog prečišćivača otpadnih voda“.

Skandalozno i beskurpulozno – ponovo dogovor u „četiri oka“ umesto međunarodnog konkursa!

ve navedeno govori u prilog potpunog isključenja javnosti kada je reč o ključnim razvojnim planovima Novog Sada.

Zato pozivam građane Novog Sada da pažljivo pratimo sve poteze gradskih vlasti i da se već sada spremimo na aktivan otpor i pobunu protiv štetnih ugovora po javni interes našeg grada!“

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar