Foto:Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Korisnicima dodatka za tuđu negu, 20. februara isplaćen je januarski iznos koji je znatno umanjen u odnosu na onaj s kraja prošle godine. Našem portalu javio se D.B. iz Valjeva koji nam je potvrdio da je u slučaju njegove supruge, inače dijaliznog pacijenta, dodatak umanjen za 4.500 dinara. On revoltirano kaže, da o umanjenju tog dodatka, u medijima nigde nije bilo ni nagoveštaja, a kamoli da je osobe sa invaliditetom neko obavestio da će dobiti umanjen iznos.

“Kada je reč o povećanju penzija, mesecima smo slušali vlast, koja je na sva usta i u svim medijima govorila da nam nikad nije bilo bolje, da su penzije nikad veće, a sa druge strane udarili su na invalide. Nije to neki novac, ali boli to neobjavljivanje informacija. To najviše boli. To je vređenje inteligencije i zdravog razuma”, ogorčen je naš sagovornik, povodom umanjenja dodatka za tuđu negu.

On kaže da je upravo zbog takvog “skrivanja” informacija odlučio da izađe u javnost.

Navodi da niko od osoba sa invaliditetom sa kojima je u kontaktu, nije dobio nikakvo zvanično obaveštenje da će od januara ove godine dobijati umanjene iznose za tuđu negu.

“Moja supruga je za decembar dobila 15.042 dinara, a januarski ček iznosi 10.557 dinara. Umanjenje su dobili i svi pacijenti koje ona viđa na dijalizi. Svi su ogorčeni. To su sve invalidi 100 posto. Moja supruga je korisnik najniže penzije. Sada u zbiru sa dodatkom za tuđu negu, prima dve tri hiljade dinara manje, nego što je imala u decembru. Šta su onda povećali i o kakvom povećanju pričaju?”, revoltiran je D.B.

Foto: Shutterstock

On ističe, da sa ovim informacije nije „zbog novca“ izašao u javnost i dodaje  da će “preživeti i bez tih para”, već da je isključivo pogođen zbog uskraćivanja informacija.

“Stalno slušamo kako nam je ‘med i mleko’, a niko iz vlasti nije našao za shodno da se obrati invalidima i korisnicima tuđe nege i otvoreno kaže da će dobiti umanjene dodatke. Ljudi su sad zbunjeni, ne znaju pravi razlog i samo možemo da nagađamo zbog čega je došlo do ovoga”, priča naš sagovornik.

Dodaje i da do sada nikada nije bilo umanjenja iznosa, te da je poslednjih godina dodatak za tuđu negu postepeno rastao.

„Ne nešto drastično“, objašnjava on,  ali je, kako kaže, dodatak povremeno uvećavan za po nekoliko stotina dinara.

Ministarstvo za rad: „Nije umanjenje, nego usklađivanje“

Povodom informacija koje smo dobili od našeg čitaoca, uputili smo pitanja Ministarstvu za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.

Nikola Selaković Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Umesto odgovora, iz Ministarstva su nam poslali link saopštenja, koje je objavljeno na zvaničnom sajtu. U tom saopštenju je, suvoparnim “administrativnim rečnikom”, zapravo objašnjeno,  da nije došlo do umanjenja dodatka za tuđu negu.

Saopštenje prenosimo u celosti.

NIJE DOŠLO DO SMANJENJA IZNOSA ISPLATE ZA „UVEĆANI DODATAK ZA POMOĆ I NEGU DRUGOG LICA“
U toku je isplata za „tuđu negu i pomoć“, kao i „uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica“.

Ukazujemo da Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja vrši isplatu “uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica“, odnosno isplaćuje razliku do uvećanog dodatka za korisnike koji pravo na osnovni dodatak ostvaruju preko Republičkog fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Uzimajući to u obzir, ukupan iznos koji u sebi sadrži i „tuđu negu i pomoć“ i razliku do „uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica“, ne može da bude iznad 35.254 dinara.

Ukoliko je neko lice dobilo povećanje „tuđe nege i pomoći“ preko PIO fonda, razlika do „uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica“, koji to lice ostvaruje takođe, a isplaćuje ga Ministarstvo, biće srazmerno manji, jer ukupan iznos ne može da bude iznad 35.254 dinara.

Ukazujemo da se iznos “uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica“ usklađuje dva puta godišnje, odnosno u aprilu i oktobru, te od oktobra 2022. godine ovo novčano davanje iznosi 35.254 din.

Još jednom ističemo da se prilikom povećanja penzije, povećava i iznos osnovne nege koju PIO fond isplaćuje, a samim tim se iznos razlike do uvećanog dodatka smanjuje, jer ukupan iznos uvećanog dodatka ostaje nepromenjen.

BONUS VIDEO: Ko je izneverio neke od invalida?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare