Foto: Shutterstock, Nova.rs

"Iako imamo više izveštaja psihijatara, neuropsihijatara i psihologa da moje dete ima trajne posledice zbog poteškoća u razvoju, da se očekuje progresija i da joj je potrebna stalna pratnja, država nas je dva puta odbila za tuđu negu. Obrazloženje je bilo površno - da moje dete nema telesnih nedostaka i da može sama da brine o sebi‘, revoltirano za Nova.rs priča Slađana Opšitarević iz Pančeva, majka devojke od 22 godine sa poteškoćama u razvoju.

Slađana duže od dve decenije, danonoćno brine o ćerki, koja nije u stanju samostalno da obavlja osnovne životne funkcije, uključujući i neophodno redovno uzimanje terapije prepisane od neuropsihijatra.

Dva puta je podnosila zahtev za ostvarivanje prava na dodatak za pomoć i negu drugog lica, poznatijeg kao tuđa nega, ali je, ogorčeno priča, oba puta odbijena.

Ona već 15 godina ćerku vodi sa sobom na posao i navodi da bi joj pomoć države u vidu novčanog dodatka za tuđu negu mnogo značila da povremeno angažuje personalnog asistenta ili kao materijalna podrška, kada zbog zdravstvenih poteškoća ćerke izostaje s posla.

Ukazuje da nije usamljen slučaj i da se sa sličnim problemima suočavaju i drugi roditelji dece sa teškoćama u razvoju.

,,Našoj deci je potrebna pratnja 24 sata dnevno. I pored zdravstvene dokumentacije koja to dokazuje, država nas odbija za pomoć. Želim da pitam nadležne, koja su prava naše dece i nas kao roditelja. Da li treba našu decu da damo u institucije, kakva je uopšte sudbina naše dece kada imamo ovakav stav države‘‘, revoltirana je Slađana zbog odbijanja zahteva za pomoć, inače samohrana majka, koja pored bolesne ćerke ima još jedno dete.

Foto:EPA-EFE/WU HONGOna dodaje i da za razliku od drugih roditelja ima sreću u nesreći, jer kao samostalni frizer svoje dete može da vodi na posao, ali se pita šta će da rade oni, kojima poslodavci to ne dozvoljavaju.

,,Ne znam da li su uopšte čitali zdravstvenu dokumentaciju pre odbijanja‘‘

U rešenju o odbijanju zahteva za tuđu negu koji je Slađana podnela Centru za socijalni rad u Pančevu, navedeno je obrazloženje da kod njene ćerke ne postoji telesno oštećenje prema važećem Pravilniku o utvrđivanju telesnih oštećenja, te da je veštačenjem utvrđeno da joj za „zadovoljavanje osnovnih životnih potreba nije potrebna pomoć i nega drugog lica“.

Ovakvo obrazloženje izrevoltiralo je našu sagovornicu jer je, kako kaže, dostavila svu dokumentaciju o izuzetno kompleksnom zdravstvenom stanju ćerke i hirurškim intervencijama u kojima su joj odstranjeni pojedini unutrašnji organi.

I naš portal je imao uvid u dokumentaciju prema kojoj je Slađaninoj ćerki u 10. godini odstranjena polovina jednog bubrega, u kasnijem tinejdžerskom dobu hirurškim putem izvađena joj je materica, a prošle godine operisan joj je i tumor jajnika. Osim ovih operacija, Slađanina ćerka leči se i od astme i oboljenja štitaste žlezde.

,,Rešenje o odbijanju je nebulozno i toliko površno urađeno, da se ja pitam da li su uopšte čitali nalaze koje sam dostavila, ko radi u tim institucija, šta se uopšte dešava? Da li tu rade stručna ili nestručna lica koja imaju ovlašćenja da donose ovakve zaključke. Kao roditelj deteta sa teškoćama u razvoju, želim da se izborim za prava koja imaju naša deca. Ne samo u mom pojedinačnom slučaju, već za sve porodice koje imaju ovakav problem. Smatram da javnost treba da bude upoznata sa ovakvim postupcima, jer jedino tako možemo da utičemo na menjanje svesti‘‘, poručuje ova hrabra majka.

Odbijena žalba na rešenje

Na rešenje o odbijanju za tuđu negu Slađana je preko advokata uputila žalbu, ali je, kako kaže, i žalba odbijena.

Međutim, ova istrajna majka ne odustaje od borbe da ostvari pravo za svoje dete sa invaliditetom, pa je posle odbijanja svih nadležnih institucija, na kraju odlučila da se obrati Kancelariji predsednika.

Za naš portal zaključuje da je posle nekoliko dana dobila odgovor da je ,,dokumentacija upućena na reviziju‘‘, ali da joj se posle toga više niko nije javljao.

BONUS VIDEO: Društvo nedovoljno svesno problema osoba sa invaliditetom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare