Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/bs, Dragan Mujan/Nova.rs, TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/bs, Nemanja Jovanović/Nova.rs,

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) večeras je izdao novo upozorenje na pljuskove sa grmljavinom u toku večeri.

U toku večeri lokalna pojava obilnih pljuskova sa grmljavinom (20 do 30 mm za kratko vreme) očekuje se još u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji (u Zaječarskom, Pirotskom, Nišavskom i Jablaničkom okrugu), dok će kratkotrajni pljuskovi u centralnim i jugozapadnim krajevima biti manje intenzivni (od 10 do 20 mm za kratko vreme), navodi se u upozorenju objavljenom u 20.45 na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

U toku večeri lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju se na jugozapadu, jugu i istoku Srbije, dok će u centralnim krajevima još ponegde biti uslova za kratkotrajnu kišu. U ostalim krajevima suvo, navodi se na sajtu.

Na teritoriji većeg dela zemlje upaljen žuti meteoalarm sa pljuskovima i grmljavinom, što znači da „vreme može biti opasno ili potencijalno opasno“.

Žuti meteoalarm označava potencijalno opasno vreme i da prognozirane vremenske pojave nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako se planiraju aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku.

PROČITAJTE JOŠ:

U Pomoravlju, Jugoistočnoj i Istočnoj Srbiji na snazi je narandžasti meteoalarm, što znači da su prognozirane opasne vremenske pojave, takvog inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i da mogu biti opasne po ljude i životinje.

Nevreme je već zahvatilo pojedine delove Srbije, a u Subotici je padala jaka kiša, uz povremenu gmljavinu, sevanje i jak vetar, dovela do toga da grad doslovno „pliva“ na vodi. Posle 16 časova i Čačak i okolinu zahvatilo je olujno nevreme.

Ovo nevreme su meteorolozi najavili još pre nekoliko dana i upozorili su da će prvo zahvatiti Bačku.

RHMZ je od jutros izdao više najava i upozorenja na promenu vremena i olujno nevreme sa obilnima padavinama.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar