Jovica Ristić iz sela Rataje kod Vranja Foto:privatna arhiva

Jovica Ristić iz sela Rataje kod Vranja, u ponedeljak je nakon uznemirujućeg poziva i fotografija koje mu je iz voćnjaka poslao otac, zatekao prizor koji uznemirava: od 125 stabala jabuke, preko 30 njih je potpuno bilo posečeno, a oko 80 zasečeno „tako da bi se vremenom osušile“.

Kako Ristić, koji se voćarstvom bavi iz hobija i ljubavi, priča za portal Nova.rs, u ponedeljak popodne je dobio uznemirujuć poziv od oca koji je otišao da obiđe voćnjak.

„Nisam mogao da prepoznam čoveka, on je jedva pričao, grcao je. Kad sam otišao imao sam šta da vidim. Tuga velika, ne znam, zanemeo sam. One su od 2020. godine, sad baš kad su trebale da budu u punom cvetu… ne razumem“, priča vidno uznemiren.

Foto:privatna arhiva

Pozvao je policiju čiji su službenici napravili zapisnik i traži se počinilac.

„Jedan od službenika samo što nije počeo da plače… Ovo je baš tužno, ja nemam neprijatelje oko sebe. Ljubomora, mržnja, zavist, ne znam ni sam kako da definišem…“, dodaje.

PROČITAJTE JOŠ

Da stvar bude gora, ovo se „bez imalo griže savesti i osećanja“ desilo na svega stotinak metara od njegove porodične kuće. U voćnjaku je imao tri različite sorte, sterlej, čačansku lepoticu i čačanku ranu.

„Gajite, negujete kao dete, potreban je period da se zasadi, da se uradi, da se podigne zasad i onda kada bude najlepše, kada bude u cvetu, da se uništi tako. Ne razumem zašto to rade ljudi, ako nešto radiš da imaš, ako nešto preurediš za sebe…“, kaže Jovica.

Nažalost, ovo nije prvi put da Ristiću neko napakosti. Pre 5 godina, pamti i tačan datum – 22. maj 2017. godine, podigao je zasad od 40 stabala. U punoj vegetaciji, neko je uzeo „totalni herbicid“, naprskao celu površinu i potpuno uništio voćnjak.

„I ponovo sam bio uporan, ponovo sam zasadio.. Imam tri voćnjaka, 400 komada isto jabuke zasađene… Šta je to, pohlepa, mržnja, ne mogu da definišem stvarno…“, pita se on.

BONUS VIDEO: Poljoprivrednicima prekardašilo – gosti Svetlana Cvijanović i Aleksandar Matejić

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare