Topola, grad, uništen voćnjak, trešnje, trešna
Foto: N1

U selima u okolini Topole, oluja i grad uništili su voćnjake, šteta je totalna. Meštani se žale da je radarski centar na Bukulji reagovao kasno i da nije imao dovoljno raketa. Pojedina gazdinstva imaju štetu i od 300 hiljada evra.

Voćnjak Marka Blagojevića iz sela Vinča 20 minuta je trpeo grad veličine teniske loptice. Uništeno mu je 200 tona trešanja. Planirao je izvoz u Rusku Federaciju i Evropsku Uniju, prenosi N1.

„Imali smo juče grad koji je uništio višnju i trešnju. Nalazimo se na parceli gde je dva hektara i 40 ari trešnje. Tu je planiran prinos od 45 do 50 tona. Trenutna tržišna vrednost je oko dva evra. Na ovoj parceli imamo štetu od 90 do 100.000 evra. Ukupna šteta je od 250 do 300.000 evra. Protivgradna odbrana je loše dejstvovala jer nisu imali dovoljno raketa. Moje mišljenje je da su imali dovoljno raketa – grad ne bi ni pao. Dalje, videćemo šta ćemo uraditi jer ovo je katastrofa. Mnogo ima šteta“, kaže Marko Blagojević, meštanin sela Vinča.

Voćnjaci i vinogradi u selu Trnava su desetkovani gradom. Dejanu Glišiću je godišnji prihod nestao u pola sata.

„To juče što se desilo otprilike znači da je propalo sve što smo radili do sada i cela godina je otišla u vetar. Ostali smo, manje-više, bez ičega. Propale su trešnje, na četiri hektara. To su sorte za izvoz i od toga nema ništa. Šteta je, najverovatnije, 100 odsto. Šteta je sigurno 50.000 evra“, rekao je meštanin sela Trnava Dejan Glišić.

Član opštinskog veća Topole tvrdi da je odgovornost za opustošene useve gradom Republički hidrometeorološki zavod i neostvarena obećanja ministra poljoprivrede.

„Mi krivca pre svega vidimo u neradu RHMZ. Pre nepunih devet meseci, u predizbornoj kampanji ministar Nedimović je izričito rekao da se više nikada neće ponoviti priča iz ranijih godina. Rekao je da su strelci krivi, da nije bilo dovoljno raketa. Sada ga pitamo: Šta je ovo? Ja sam tada ministra pitao za taj automatizovani sistem koji su oni promovisali na Bukulji, koliko to košta i da li su voćnjaci bezbedni ? Rečeno je, koliko to košta nije vaš problem, to plaća Vlada. Kao da Vlada plaća iz ne znam kog džepa. Rekli su voćnjaci su bezbedni posle 40 godina. Koliko su bezbedni videli ste juče“, ocenjuje Dragan Jovanović iz Opštinskog veća Topole.

U Radarskom centru na Bukulji niko se nije danas javljao na telefon.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nije odgovorilo na pozive N1. Ministar Branislav Nedimović je u martu rekao da se neće ponoviti jun 2017. godine kada je grad uništio useve u okolini Topole.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar