Foto:shutterstock Kirill_ak_ white

U Srbiji sve poskupljuje, pa i umiranje. Pogrebne usluge su, u zavisnosti od samog preduzeća, poskupele od 20 do 40 odsto u odnosu na 2021. godinu. Abnormalno visoke cene sahrana na svojoj koži je osetila Nišlijka Mirjana Ranković (43) iz sela Oreovac koja je prošle godine za bakin pogreb izdvojila oko 100.000 dinara, dok je pre samo mesec dana morala da podigne kredit u iznosu od 150.000 dinara da bi dostojanstveno ispratila majku na večni počinak.

Ova Nišlijka za Nova.rs objašnjava da su je najviše koštale „sitnice“ koje nije ni znala da se naplaćuju.

„Nisam imala drugog izbora osim da se obratim banci. Užasnuta sam ovim stanjem u državi. Nisam mogla pristojno da ožalim majku jer sam morala da mislim na finansije. Prošle godine mi je preminula baka od korone i bila sam iznenađena koliko sam platila neke sporedne stvari, kao što je oblačnje pokojnika, pa kesa u koju se stavlja leš, potom troškovi iznošenja tela iz bolnice, pa hiljadu nekih papira koje sam morala da platim, a o sanduku i ostaloj pogrebnoj opremi da ne pričam“, kaže Mirjana.

Foto: Shutterstock

Ona je za majčinu sahranu platila sanduk 35.000 dinara, potom ostalu pogrebnu opremu koja je iznosila oko 50.000 dinara, a najviše para dala je „na ruke svešteniku“.

„Moja majka je bila pobožna, pa je želela da je isprate dva popa. Samo njima sam dala 200 evra. Pritom, pošto je bio posni dan, kupila sam riblju čorbu, prebranac, ribu i štrudlu. Sve to mi je dostavilo pogrebno preduzeće. Paket porcije po osobi bio je prošle godine 650 dinara, a sad sam platila 900 dinara. Što je mnogo, mnogo je“, ističe Nišlijka.

Foto: Nova.rs

Sahrane u Beogradu i svim većim gradovima u Srbiji su u režiji nekih privatnih pogrebnih preduzeća drastično poskupele, iako javna preduzeća koja se bave tim poslom zvanično nisu podizala cene.

Pročitajte još:

Vlasnik pogrebnog preduzeća „Nikver“ Nikola Antić iz Koceljeve nadomak Šapca kaže za Nova.rs da su poslednjih meseci pogrebnici podigli cene usluga jer je oprema za pogreb naglo poskupela.

„Kako svi, tako i mi. U Srbiji je sve poskupelo, od osnovnih životnih namirnica, pa do struje, gasa, drva. Dobavljači su sami digli cene. Poskupelo je gorivo, drvo, limovi, limeni i drveni ulošci su poskupeli za 20 do 30 odsto. Neka prosečna pogrebna oprema je bila 36.000, sada je to 45.000, pa nadalje. Pravimo sanduke od drveta bukve i topole, cene se kreću od 20.000 pa do 120.000. Pritom, imate produžene sanduke, proširene i produženo-proiren, u zavisnosti od građe pokojnika. Od toga najviše zavisi cena“, kaže Antić.

Foto: Shutterstock

Pored sanduka, za sahranu se kupuju i garnitura, pokrov, krst, slova za ime i prezime pokojnika i godinu rođenja i smrti, potom venci, suze, aranžmani za grob, pozamanterija, a sve to košta oko 50.000 dinara.

„S obzirom da naše preduzeće, pored pogrebne opreme, poslužuje i hranu za sahrane, najskuplji je upravo taj lanč paket koji je bio 500 dinara, a sada je 850. A ako je posna sahrana, onda je i skuplji“, objašnjava Antić.

Najviše poskupela izgradnja grobnice

Najviše su uvećani troškovi izgradnje grobnice, za čak 20 odsto. Samo za ovu stavku ranije ste morali da izdvojite oko 17.000 dinara sa PDV-om, a sada čak tri hiljade više, odnosno 20.000 dinara.

JKP „Pogrebne usluge“ u Beogradu povećale su za 10 odsto naknade za grobnice, kasetu u rozarijumu, dečji grob. Ostali troškovi vezani za sahranjivanje uglavnom su poskupeli za pet odsto u odnosu na prethodnu cenu, ali kad se sve sabere, sahrana sada košta između 4.000 i 5.000 dinara više nego do sada.

Foto: Printscreen/YouTube/TV Zona plus

Pogrebno preduzeće „Gorica“ u Nišu nedavno je donelo odluku o poskupljenju sahrana za 24 odsto. Usluga sahrane u novo grobno mesto trebalo bi da košta 10.981 dinar, umesto sadašnjih 9.150 dinara, dok bi sahrana u postojeće grobno mesto poskupela sa 17.498 dinara na 20.998 dinara. Kao razloge za poskupljenje u „Gorici“ navode povećanje cena goriva, maziva, zaštitne opreme i minimalne cene rada.

Foto: Shutterstock

U Beogradu se dodavanjem izmišljenih stavki na računima, sve češće događa da su porodice pokojnika platile privatnicima za sahranu blizu 1.000 evra, tri puta skuplje nego da je angažovana državna firma. Pojedine privatne pogrebne firme dodale su niz izmišljenih stavki, pa se iznošenje pokojnika iz stana naplaćuje 5.500 dinara, dok utovar i istovar staju dodatnih 4.500 dinara, a posebno se tarifira oblačenje pokojnika, dorada opreme i niz usluga koje su spadale u jednu stavku opremanja pokojnika.

Kod nekih privatnika opremanje pokojnika naplaćuje se kao posebna stavka sa još 7.000 ili 8.000 dinara, a porodice preminulih dodatno plaćaju i organizaciju sahrane oko 80 evra zbog čega se račun za uobičajenu sahranu uveća i do 1.000 evra. Jednu plastičnu kesu, koja je potrebna za sve preminule u bolnicama, privatnici naplaćuju i do 5.000 dinara, iako je njena cena znatno manja u „Pogrebnim uslugama“.

BONUS VIDEO: Povorka na sahrani trubača u Vladičinom Hanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar