Foto:shutterstock

Sapun, toalet papir, peškir, ubrus, uloške, pelene, spavaćicu, pidžamu, papuče, pa čak i posteljinu, mušemu i sredstva za dezinfekciju, pacijenti u Srbiji, u svim bolnicama, a naročito trudnice u porodilištima, primorani su da spakuju u ceger kada ih primaju na lečenje ili pred porođaj, ukoliko žele da imaju minimum sredstava za higijenu. U razvijenim zemljama, međutim, pacijente u bolnicama sve ovo čeka, besplatno je, svima dostupno, a uslovi su jednaki za sve.

Koliko je situacija, pre svega u porodilištima Srbije neuslovna, pokazuje i tragikomični video snimak od pre nekoliko dana, koji je izazvao buru u javnosti. Naime, na ovom snimku vidi se kako tek porođenoj ženi suprug dostavlja kroz prozor, u GAK Višegradska, neophodne stvari za higijenu uz pomoć kanapa, na koji je zakačena puna kesa.

Ovo je verovatno bio i jedini način da žena dobije ono što joj je neophodno za higijenu nakon porođaja, a što ne može da očekuje u bolnici, pa s obzirom da su posete zabranjene, ljudi su se snašli uz pomoć “štapa i kanapa”.

Koferi, cegeri, kese

Na osnovu komentara žena iz Srbije, koji su se ređali nakon objave ovog snimka, zaključujemo da je stanje podjednako loše i u GAK Narodni front, ali i u gotovo svim porodilištima u zemlji, osim u KBC “Dr Dragiša Mišović”, jedinu ustanovu u koju trudnice ne donose svoju spavaćicu i papuče.

Foto: Ringier/Mitar Mitrović

Međutim, ovako bizarna scena, spuštanja higijenskih sredstava na prozor, nezamisliva je u porodilištima u razvijenim zemljama, u kojima trudnice ne vuku sa sobom cegere pune opreme, niti im iko dostavlja iste, jer je nepotrebno.

“Trudnice koje se porađaju u bolnicama u Nemačkoj, Austriji, Švedskoj i drugim razvijenim zemljama, nemaju potrebe da sa sobom u porodilište nose bilo šta osim medicinske dokumentacije, mada i to lekari imaju u kompjuteru. Žene koje dolaze kod mene na pripremu za porođaj, dobijaju čitav spisak stvari koje treba da ponesu u porodilište. Tu je deo stvari za njih i deo za novorođenu bebu, jer kod nas, u ustanovama, ništa nije obezbeđeno. One često spakuju stvari u kofer, jer ih ima toliko, ali ih savetujem da prebace u kese ili cegere, jer ih drugačije neće pustiti u bolnicu”, priča za Nova.rs Dušica Kovačević, babica, viša medicinska sestra i direktorka patronaže “Bebi patrola”.

Trudnice u Srbiji, u porodilište nose mrežaste uloške, gaće, peškire, sapun, toalet papir, jednokratne pelene za bebu, kremu, a po mogućstvu i mušemu za krevet na kojem leže posle porođaja.

Flekava, krvava posteljina

“U Evropi ne nose ništa, osim ako hoće nešto posebno da jedu, odnosno grickaju tokom samog porođaja, mada im i to često ponude u bolnici. Kod nas, međutim, moraju da nose sve, čak i mrežaste uloške i gaće, kojih u jednom nemačkom porodilištu ima u izobilju. Nose i spavaćicu, papuče, peškir. Takođe, u Evropi na krevete stavljaju podloge za jednokratnu upotrebu, koje često tokom dana menjaju, odnosno čim žena prokrvari, pa nikad ne leži na mokrom. U srpskim porodilištima postoje čaršavi i mušema koja je ispod gluteusa, a preko nje ide poprečni čaršav, koji najčešće uopšte ne menjaju jer nemaju dovoljno posteljine, pa tako žene leže u krvavim, isflekanim posteljinama”, priča Dušica, koja je do pre nekoliko godina radila u jednom državnom porodilištu u Beogradu.

Foto: Privatna arhiva

Stanje je do te mere zabrinjavajuće, siromašno i nemarno, da su pacijentkinje donosile čak i posteljinu u porodilišta, kako bi spavale u čistom.

Pročitajte još:

“Pričale su mi žene da su ležale u porodilištima na patologiji, pa su onda iz jedne sobe nosile posteljinu u drugu, jer im je rečeno da nemaju šta da im stave na krevet, iako su ti čaršavi bili isflekani i krvavi”.

Kupatila najkritičnija

Naša sagovornica navodi da nigde nema ni toalet papira ni sapuna, iako je reč o osnovnim sredstvima za higijenu.

“To je sistemski problem, kojim se niko ne bavi. U porodilišta žene nose pelene za bebu, vlažne maramice, kremu. Sad nema poseta, pa se dovijaju kako da dođu do neophodnih stvari, što smo videli pre neki dan, kada je porodilja kroz prozor dobila neophodna sredstva, što pokazuje svu jadnost i bedu našeg sistema. Naša zemlja spada u kategoriju siromašnih, u kojima su i sapun, papir, ulošci – luksuz, a to su zapravo sredstva za osnovne ljudske, higijenske potrebe”, objašnjava naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Ako žena nema novca za osnovnu higijenu, pa ne ponese u porodilište ni svoj sapun, kako će oprati ruke pre nego što bebu uzme u naručje da je podoji ili presvuče, pita Dušica.

“Osim što nemaju čime da operu ruke, žene se susreću sa nehigijenskim uslovima, prljavim kupatilima i sobama, jer u bolnicama postoji ogroman deficit nemedicinskog osoblja. Spremačice nisu više zaposlene u bolnici, nego ih angažuju neke agencije, koje preko tendera dobijaju posao. Oni ih malo plaćaju i dolazimo do toga da niko neće da radi i da nemamo osnovnu higijenu u zdravstvenim ustanovama. Higijeničarke neće da rade za nisku platu, jer mogu da zarade troduplo više čišćenjem nečijeg stana. U nekim porodilištima žene ne vide čistačice tokom tri dana, koliko najčešće leže. Neke su onda tražile da im se dostave čak i sredstva za dezinfikovanje, kako bi mogle da očiste kupatilo, kojem niko sa krpom ne prilazi”, priča Dušica.

Dušica Kovačević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ona takođe naglašava da čak i ono malo higijenskih sredstava koja porodilišta poseduju, stižu isključivo iz donacija.

“Nema dovoljno osoblja, ali izgleda ni volje da se uvede osnovna higijena. Kad bebu prebace u boks, stave im jednu pelenu i dešava se da ih otpuste sa ojedima, jer pelena nije redovno menjana. Takođe, često ni ne peru bebe već ih samo brišu vlažnim maramicama. Te maramice, pelene, kao i dohrana u porodilištima, su iz donacija. Ustanova, kao ni država, nikad ništa od ovih sredstava nije kupila, odnosno obezbedila za svoje pacijente, već samo čekaju da im neko pokloni”, zaključuje Dušica.

Spisak stvari za porodilište

Toalet papir i/ili malo pakovanje vlažnih maramica

Papuče koje mogu da se kvase

Peškir

Mrežasti ulošci iz apoteke (2-3 pakovanja)

Mrežaste gaće

Foto: FoNet/Ana Paunković

Spavaćica koja se kopča spreda, zbog dojenja

Plastične ili gumene papuče za šetanje po hodnicima i odlazak u kupatilo

Bade mantil

Sredstvo za dezinfekciju (Asepsol ili alkohol)

Prazne kese za odlaganje smeća i prljavog veša

Foto:Nova S

Pumpica za izmlazanje

Krema za sprečavanje nastanka ragada na bradavicama

Plastična čaša

Keks, voće ili druga energetska užina

Flaširana voda

Posteljina

Jednokratne pelene – desetak komada

Krema protiv ojeda

***

BONUS VIDEO: Darija Kisić je pljunula u tanjir svim ženama koje gladuju u srpskim porodilištima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare