Na prostoru između Trga Slavija i parka Manjež nedavno je počelo rušenje objekata na čijem mestu će biti izgrađen stambeno-komercijalni kompleks "King's Circle Residences" a koji gradi kompanija "Maison Royale" čiji je suvlasnik proslavljeni fudbaler Dejan Stanković. Međutim, rušenje tih objekata napravilo je štetu na zgradi, u Ulici Svetozara Markovića 45.

Kada je bager rušio dimnjak na zgradi u Ulici Svetozara Markovića 47, svetlarnik u hodniku susedne zgrade na broju 45 je popucao, a spolja je oštećena fasada.

Takođe, u hodnik su upale cigle i šut koji su oštetili klima-uređaje za nekoliko stanova.

Rušenje na Slaviji Foto:Nova.rs

PROČITAJTE JOŠ:

Zbog rušenja je konstantno nesnosna buka i osećaju se vibracije, a stanari su izrazili zabrinutost da će radovi ugroziti stabilnost zgrade.

Rušenje na Slaviji napravilo štetu
Foto: Printscreen

Stanari su istakli i da će podneti pravne postupke radi zaštite imovine i zahtevaće zabranu radova.

Naime, stanari zgrade u Svetozara Markovića 45 su uvereni da investitor ne postupa u skladu sa pravilima struke, budući da nije obezbedio njihovu zgradu kako bi je zaštitio i sprečio oštećenja.

Slavija rušenje Foto:FoNet/Marko Dragoslavić

Inače, zbog planirane izgradnje stambeno-poslovnog kompleksa srušena je zgrada nove Građanske štedionice koja se nalazila u Ulici Svetozara Markovića 43, izgrađena 1929. po projektu arhitekte Stevana Tobolara.

Pored toga, u Ulici Svetozara Markovića, u okviru izgradnje istog stambeno-poslovnog kompleksa, biće srušena i zgrada na broju 47, koja je izgrađena 1927. po projektu srpskog arhitekte Milana Zlokovića.

Porušene zgrade bile su deo celine „Zapadni Vračar“ koji je bio upisan u evidenciju nepokretnosti koji uživaju zaštitu, a taj status prestao je da važi 25. decembra 2020. godine, piše u lokacijskim uslovima koje je 12. jula ove godine izdao beogradski Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove.

Uklanjanje objekta počelo je 17. avgusta, a patrole komunalne milicije su nekoliko puta po pozivu građana izlazili na lice mesta zbog velike količine prašine koja se stvarala u toku rušenja objekata.

Fotografije oštećene zgrade možete pogledati u galeriji ispod, a snimak u video-prilogu na početku teksta.

Rušenje na Slaviji napravilo štetu Rušenje na Slaviji napravilo štetu
Rušenje na Slaviji napravilo štetu Rušenje na Slaviji napravilo štetu
Rušenje na Slaviji napravilo štetu Rušenje na Slaviji napravilo štetu

BONUS VIDEO: Nastavlja se rušenje na Slaviji 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare