Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Na prostoru između Trga Slavija i parka Manjež u toku je rušenje objekata na čijem mestu će biti izgrađen stambeno-komercijalni kompleks "King's Circle Residences".

Rušenje je počelo u četvrtak, a do danas su nestali gotovo svi objekti koji izlaze na Ulicu kralja Milana. Još nisu uklonjeni objekti u Ulici Svetozara Markovića protiv čijeg rušenja se deo stručne javnosti najviše pobunio.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Reč o zgradi nekadašnje Građanske štedionice na broju 43 iz 1929. godine, arhitekte Stevana Tobolara, i stambenoj zgradu na broju 47, izgrađenoj 1927. po projektu poznatog srpskog arhitekte Milana Zlokovića.

Pročitajte još:

Kada je reč o objektu na broju 49 – u kom se nekada nalazila čuvena kafana „Manjež“, a danas kladionica – on će po svemu sudeći, bar zasad, izbeći rušenje.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu Ivan Rašković ocenio je, međutim, da su postojeće građevine na lokaciji oko Slavije stare i dotrajale, te ne mogu više izaći u susret potrebama korisnika i grada kao sistema.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

On je mišljenja i da će kompleks čija je izgradnja planirana na tom mestu, u budućnosti predstavljati jedno od novih gradskih obeležja.

Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Autor idejnog projekta novog kompleksa je renomirani beogradski studio „Remorker arhitekts“, a investitor je kompanija „Maison Royale“ čiji je suvlasnik proslavljeni fudbaler Dejan Stanković.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare