oko sokolovo
Foto:N1

Od kako je "Oko sokolovo" počelo sa kažnjavanjem nepropisno parkiranih vozača, osim kazni niškim taksistima od Parking servisa stižu i naplate dnevnih karata i to zbog zaustavljanja na obeleženim parking mestima dok čekaju svoje mušterije. Taksisti ističu da su zatrpani “kaznama” i najavljuju protestnu vožnju, jer im gradska vlast i nadležni nisu ispunili zahtev da zajednički reše problem, pišu "Južne vesti".

Dva vozila sistema „Oko sokolovo“ od 1. avgusta više ne opominju, već vozačima za učinjene prekršaje šalju kazne u iznosu od 5.000 dinara. Ipak, vozačima ne stižu samo kazne za nepropisno parkiranje, već i za zaustavljanje na obeleženom parking mestu i to dok su u automobilu.

Time su najviše pogođeni niški taksisti koji su, posebno u jednosmernim ulicama, primorani da se na kratko zaustave na obeleženom parking mestu.

Vlasnik Eko taksija Novica Stojiljković kaže za „Južne vesti“ da im je do sada stiglo preko 30 dnevnih naplata od po 900 dinara, zbog čega im je ugrožen posao.

„‘Oko sokolovo’ ne radi isto kao i u Beogradu, a ista smo država. Mi smo javna delatnost i imamo pravo da stanemo gde god ne ugožavamo saobraćaj. Nemamo obeležena naša stajališta, kao autobusi, a kad se zaustavimo da sačekamo mušteriju na parkingu, Parking servis piše kaznu iako je vozač unutra. Ako stanemo na ulici onda nas policija kažnjava“, objašnjava on.

Ovo potvrđuje i jedan od vozača City taksija, koji napominje da više od 40 stajališta za taksi prevoz, a koja su objavljena u službenom glasniku, nisu iscrtana već četiri godine.

„U jednosmernim ulicama vozač kako ne bi ometao sabraćaj mora da se zaustavi na obeleženom parking mestu, a to traje par minuta, međutim oni nemaju ni sekund tolerancije i pišu dnevne karte“, ističe on.

Napominje da je i njegovoj firmi do sada stiglo oko 50 kazni i da će zbog toga sva niška taksi udurženja održati protestnu vožnju, jer im niko od gradske vlasti i nadležnih nije izašao u susret da se sastanu i reše problem. Jednočasovnu protestnu vožnju organizovaće već naredne nedelje, o čemu će blagovremeno obavestiti javnost.

Iako „Oko sokolovo“ snima vozače, iz Komunalne milicije kažu da taksistima tolerišu zaustavljanje do pet minuta, a da je za konkretan problem zadužen Parking servis koji im naplaćuje zaustavljanje.

Dok iz Parking servisa još nisu odgovorili na pitanja „Južnih vesti“, pritužbe stižu i od građana.

Jedan Nišlija svedoči da se kod TC “Kalča” zaustavio samo dok njegova supruga izađe iz auta i da će zbog toga morati da plati dnevnu kartu.

„Bio sam uparkirao na tačno 30 sekundi koliko je trebalo supruzi da izađe iz automobila. Čim je izašla iz vozila počeo sam isparkiravanje i video vozilo ‘Oko Sokolovo’ kako prolazi iza mene. Isparkirao sam se i otišao kući i ne sluteći da će mi biti naplaćena ‘dnevna karta’ od 900,00 za tu uslugu zaustavljanja vozila na propisno obeleženo parking mesto“, kaže Nišlija.

On zaključuje da „Oko sokolovo“ treba da kažnjava bahate vozača, ali da su ovakve situacije apsurd zbog kojih će ako ne plati “kaznu” dobiti utuženje preko izvršitelja i onda će morati da plati 15.000 dinara.

Podsetimo, koordinator Komunalne milicije u Nišu Dejan Kovačević, ranije je rekao da „Oko sokolovo“ registruje oko 1.000 prekršaja dnevno u proseku.

BONUS VIDEO: Nišlije oprez: „Oko sokolovo“ vas gleda 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare