oko sokolovo
Foto:N1

Sistem "Oko sokolovo" koji kontroliše nepropisno parkirana vozila i plaćanje parkinga, uskoro će se naći i na ulicama u Nišu, pošto je Skupština grada Niša usvojila danas Odluku o upravljanju javnim parkiralištima.

U Odluci koju su odbornici usvojili taj sistem nije direktno pomenut, a nije ga, u svom obrazloženju, pomenuo ni v.d. direktora Parking servisa“ Dejan Dimitrijević, alli je predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić rekao da najznačajnija novina koju Odluka donosi jeste uvodjenje sistema „Oko sokolovo“.

Dimitrijević je za skupštinskom govornicom rekao da će se uvodjenjem „inovativnih inforamciono-komunikacinioh tehnologija“ koje omogućavaju kontrolu parkiranja, kontrola obavljati po pravilu elektronskim putem, a samo u izuzetnim slučajevima „od strane kontrolora“ preduzeća.

On je kazao da zbog korišćenje inovativnih informacionih tehnologija postoji neophodnost saradnje „Parking servisa“ i Gradske uprave za komunalne delatnosti, naročito Komunalne milicije.

Dimitrijević je čitajući obrazloženje Odluke, preskočio deo u kome se navodi da će Komunalna milicija obavljati audio i video snimanje javnog mesta korišćenjem „opreme za video akustičke snimke i fotografisanje“ i vozila sa „uredjajima za snimanje“.

„Saradnjom izmedju Komunalne milicije i „Parking servisa“ omogućiće se izuzetno visoka efikasnost kontrole parkiranja na ulicama Niša, što će rezultirati manjim brojem nepropisno parkiranih vozila, prohodnijim trotoarima za pešake, smanjenjem gužvi izazvanih nepropisno parkiranim vozilima, odnosno većom protočnošću saobraćaja, smanjenjem zagadjenja životne sredine, većim brojem slobodnih mesta i povećanjem prihoda u budžetu grada“, navedeno je u obrazloženju koje je pročitao Dimitrijević.

Odbornik opozicione odborničke grupe „Niš, moj grad“ Branislav Jovanović istakao je da Odluka o upravljanju javnim parkiralištima za gradjane znači još jedan „zulum“.

„To je novi harač za gradjane juga Srbije koji imaju za 50 odsto niže plate nego stanovnici severa zemlje. Dolazi nam „Oko sokolovo“ u vreme kada su cene osnovnih životnih namirnica poskupele za 30 do 50 odsto, gradski prevoz za 33 odsto, a poskupelo je i grejanje, gorivo struja. U Nišu je 7.000 domaćinstava bez električne energije“, rekao je Jovanović.

On je naglasio da je za nabavku sistema „Oko sokolovo“ grad već dao 50 miliona dinara jednoj beogradskoj firmi.

„Navodno će ovim da se povećaju prihodi budžeta grada, a „Parking servis“ uplaćuje gradu samo 700.000 dinara godišnje, iako je poslednjih godina dobio na upravljanje nekoliko novih parkinga. Kazne za odnošenje vozila „paukom“ povećane su sa 2.000 dinara na 13.000 dinara, čak i na 15.000 i 18.000 dinara, ali prihodi grada nisu veći“, izjavio je Jovanović.

Odluka o upravljanju javnim parkiralištima koju su odbornici danas usvojili predvidja kaznu od 5.000 dinara za gradjane koji se nepropisno parkiraju, dok su kazne za firme i ustanove 60.000 dinara.

Za preduzetnike je predvidjena kazna za nepropisno parkiranje od 20.000 dinara, a za odgovorna lica u firmama kazna je 12.000 dinara.

BONUS VIDEO Ekspert za bahato parkiranje u Beogradu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar