Oko sokolovo u Nišu Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Sa ulica i trotoara u Nišu tokom prošle godine „pauk“ je odneo 7.000 vozila, a od danas vozačima preti nova opasnost – da njihovo vozilo uslika „Oko sokolovo“.

Dva vozila sa uređajem za snimanjem i kontrolu parkiranih vozila, odnosno sistemom nazvanim „Oko sokolovo“ od danas su na ulicama Niša. Do 1. avgusta, biće na probnom radu, a nakon toga krenuće kažnjavanje za nepropisno parkiranje i zaustavljanje.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski izjavila je da cilj uvođenja „Oka sokolovog“ svakako „nisu kazne“ već „uvođenje reda“ u saobraćaju, s obzirom da je mnogo automobila na ulicama.

„Svedoci ste i sami koliko tokom dana ima zakrčenja i verujem da će nam ova dva vozila pomoći da autobusi konačno krenu žutom trakom na bulevarima, da taksisti takođe imaju svoj deo na bulevarima i da, kada su jutarnji i popodnevni špic, saobraćaj u Nišu normalno funkcioniše“, kazala je Sotirovski.

Ona je kazala da veruje da će se u narednih mesec dana probnog rada mnogo toga u funkcionisanju saobraćaja u Nišu promeniti.

„Od 1. avgusta ćemo morati, na žalost, malo da se kažnjavamo, ali sa ciljem uvođenja reda u saobraćaju“, rekla je Sotirovski.

Vršilac dužnosti direktorka „Parking servisa“ Dejan Dimitrijević izjavio je da u Nišu trenutno ima 3.600 parking mesta, dok ih je pre tri godine bilo 3.100 do 3.200.

Dimitrijević je rekao da u užem centru grada nedostaje još oko 500 parking mesta.

Prema njegovim rečima, „Parking servis“ je prošle godine po nalogu saobaćajne policije uklonio 7.000 nepropisno parkiranih vozila, ali nije želeo da odgovori na pitanje novinara koliko para je naplaćeno tim putem.

Dimitrijević je rekao da naknada za uklanjanje, u zavisnosti od težive vozila, iznosi od 5.000 do 20.000 dinara.

Bonus video: Šta ako vas snimi „oko sokolovo“, a vi za volanom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare