Foto: Shutterstock

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Aleksandar Martinović, u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, potpisao je danas ugovore sa zastupnicima dobavljača usluga i dobara za sprovođenje programa za suzbijanje larvi komaraca na teritoriji centralne Srbije u 2024. godini.

Program za suzbijanje komaraca na teritoriji Srbije – Centralna Srbija objedinjuje aktivnosti monitoringa, suzbijanja i nadzora staništa komaraca kao potencijalnih bioloških vektora uzročnika groznice Zapadnog Nila i drugih zaraznih bolesti, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Sprovodi se na području 17 okruga – Borski, Braničevski, Zaječarski, Zlatiborski, Jablanički, Kolubarski, Mačvanski, Moravički, Nišavski, Pirotski, Podunavski, Pomoravski, Pčinjski, Rasinski, Raški, Toplički i Šumadijski okrug, sa svim pripadajućim gradovima i opštinama, kojih je ukupno 99.

Pročitajte još

Ministarstvo sprovodi aktivnosti na realizaciji tog programa još od 2019. godine, u saradnji sa upravnim okruzima i jedinicama lokalne samouprave, rekao je Martinović i istakao da je dosadašnje sprovođenje dovelo do smanjenja oboljevanja građana od groznice Zapadnog Nila.

Imajući u vidu da vremenski uslovi, poput temperature vazduha, obima padavina i poplava, značajno utiču na početak razvoja larvi komaraca, Ministarstvo je sprovelo nabavke preparata za sprovođenje programa, aplikacije preparata za tretiranje larvi komaraca, kao i za stručni nadzor i kontrolu i monitoring stručne kuće za sprovođenje programa.

BONUS VIDEO Najmlađi travar u Srbiji otkriva kako da se prirodno zaštitimo od komaraca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar