Crni oblak nadvio se nad našom školom, jer nema razumevanja od strane jednog dela roditelja, sa direktorom gotovo da nemamo komunikaciju, a nasilje među decom se ubrzano širi.

Učenici se masovno ispisuju iz škole, jer ne mogu više da trpe nasilje, a i upis je svake godine sve manji. Inspekcije ne rade svoj posao kako treba, svaki nadzor završe na kafi sa direktorom i šta mi posle da očekujemo. Kad smo čuli za tragediju u ‚Ribnikaru‘, samo smo pomislili: ‚Bože, ne daj da nam se ovako nešto desi?‘, pričaju za Nova.rs roditelji učenika Osnovne škole „Radoje Domanović“ u Novom Beogradu, koji su zamolili da ostanu anonimni, zbog bezbednosti svoje dece. Oni, naime, zahtevaju sprovođenje oštrijih mera zbog sve učestalijeg dugogodišnjeg nasilja, ali i reakciju direktora i PP službe (psihološko-pedagoške), koje redovno izostaju.

“Imamo velikog amatera na mestu direktora, koji većinu dečjih ispada banalizuje, samo da bi sačuvao dobar imidž škole. Učenik prvog razreda je učiteljici rekao da jede govna, a direktor je kasnije savetovao da ne shvata sve lično. Od tih verbalnih primera do onih fizičkih u kojima su pojedina deca zaista povređena, nema nikakvog metoda rešavanja i samo čekamo kada će nasilje eskalirati u nešto nerešivo. Dodatni problem je što uporno od nasilnika pravimo žrtve. Istina je da i njima treba pomoći, ali to ne znači da svi ostali treba da trpe maltretiranje. PP služba rešava sitne probleme, a kada naiđu na nešto ozbiljno, okreću glavu“, kaže I. V., mama dva dečaka koja pohađaju ovu školu.

Foto: Privatna arhiva

Roditeljski sastanci završavaju se svađama, svako štiti svoje dete, a nasilnik se po imenu ne pominje.

„To je zabranjeno, da ne bi bilo diskriminacije, pa pričamo u trećem licu, a roditelje te dece zovu pojedinačno i to ništa ne rešava. Prvi signal za upozorenje je masovno prebacivanje učenika iz odeljenja u odeljenje zbog nasilja, a onda ispisivanje iz škole. U malom procentu se ispisuju zbog preseljenja, uglavnom je zbog nasilja i nedopustivih odnosa među decom, koju niko ne kontroliše. Nastavnicima i učiteljima, koji su divni i žele da se posvete učenicima i da rešavaju nesuglasice, ruke su vezane, a nemaju nikakvu podršku nadležnih. Znam divnu porodicu iz koje je dečak koji je trpeo vršnjačko nasilje, deca su ga omalovažavala, pa su ga isključili iz škole i dete sad ide u udaljenu školu jer mi ne možemo da rešimo ove probleme“, naglašava M. G., otac devojčice koja je šesti razred ove škole.

Foto: Privatna arhiva

Slučajevi se samo ređaju.

„Imali smo slučaj dečaka u prvom razredu kojeg se druga deca plaše jer ih bode naoštrenim olovkama, poliva ih vodom, prilazi sa leđa i udara svom snagom, a PP služba to komentariše kao uobičajeno ponašanje za prvaka, pa onda mi ispadamo nenormalni. Jedna učenica osmog razreda se prebacila u drugu školu. Možete samo da zamislite kakvo je nasilje trpela kad nije mogla da izdrži do kraja godine i upiše srednju školu, već se na polovini osmog razreda prebacuje u drugu osnovnu. Ona se ispisala jer su joj zapalili kosu, a posle su je još i provocirali kako joj je tako ‚lepša frizura‘. Bilo je tuča između devojčica i dečaka, zatim bežanje učenika iz škole, koje je jednom rezultiralo ozbiljnim problemom“, pričaju roditelji.

Foto: Privatna arhiva

Naime, ova školska godina počela je mirno, a onda se dogodio hiliganski upad u školu.

Pročitajte još:

„Učenici šestog razreda izašli su jedan dan iz škole i otišli na livadu kod obližnjeg naselja.  Čuli su da tamo ima neka kućica na drvetu i otišli su da je vide, ali su naišli na grupu kojoj se nije svidelo što njuškaju oko njihovih kućica i pojurili su ih. Jurili su učenike sve do škole, pa je jedan, sa sve cigaretom, ušao u školu za njima, a potom i u učionicu punu đaka. Kada su dežurne nastavnice pitale šta im treba, rekao je: „Gde je onaj ćoravi?“, misleći na dečaka sa naočarima. Onda su ga povele kod direktora, a on se sa njim vratio na sledećem času. Uveo je nepoznato lice među učenike, a taj nasilnik je tvrdio da su deca gađala njegovu trudnu ženu u stomak, ali pre bilo kakve istrage i ispitivanja, direktor mu je rekao da prepozna sve koji su tamo bili. Kada je ovaj pokazao na 12 učenika, direktor ih je naterao da se, pred tim NN licem, predstave punim imenom i prezimenom, čime je prekršen Zakon o zaštiti ličnih podataka. Ta deca su kažnjena bez ikakve rasprave, a među njima je bilo i dete koje nema nikakve veze sa incidentom i koje je sve vreme plakalo i govorilo da nije bilo tamo. Direktora to nije zanimalo, on nije štitio decu, niti popričao sa njima. Ovo je bio primer potpuno pogrešnog pristupa i metoda rešavanja problema, a direktor je deci čak pretio i policijom. Ovaj slučaj nam je pokazao da u školu može da uđe bilo ko, bilo kada “.

Foto: Privatna arhiva

Učenici inače, često, prema svedočenjima roditelja, odlaze na pomenutu livadu, koja je u blizni škole.

„Tražili smo školskog policajca koji nam nije dodeljen, a kako je objašnjeno Savetu roditelja dopisom iz MUP-a, iz razloga što je direktor dao izjavu da policajac nije potreban! On, kome se dešava nasilje u školi, smatra da našoj deci nije potrebna zaštita i sam kao pojedinac po sopstvenoj ‚svesti i savesti‘, izjavljuje da mu pomoć nije potrebna“, revoltirano priča jedna majka.

Svaki slučaj smo prijavili prosvetnoj inspekciji, kažu roditelji, ali oni ne rade svoj posao.

„Oni su kao gvozdena sprega između ministarstva i direktora svih škola. Ta inspektorska struktura je usmerena na to da zaštiti direktore, njihove kolege. Niko još nije dobio otkaz, niti odgovarao za nasilje i neodgovorno ponašanje prema učenicima i ustanovi. Naš direktor je privatizovao školu ‚Radoje Domanović‘, koja postoji zbog dece, učenika, a ne zbog njega. On je u sukobu sa savetom roditelja, ne odgovara na naše mejlove, žalbe, nikakav dijalog ne postoji, što je nedopustivo. Samim tim smo ostali bez rešenja problema nasilja koje ne prestaje“, naglašavaju mame i tate učenika OŠ „Radoje Domanović“.

Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, roditelji učenika ove osnovne škole, okupili su se nedavno u školskom dvorištu, kako bi izrazili zabrinutost zbog, kako kažu, “ozbiljnog zanemarivanja nasilja u ovoj školi koje traje godinama”. U vreme njihovog skupa, o kojem su nadležni u ustanovi obavešteni, direktor nije bio u školi, već je posle završene prepodnevne smene otišao kući, nezainteresovan za ono što roditelji imaju da mu saopšte.

Na pitanja našeg portala, o stepenu bezbednosti u ovoj osnovnoj školi i odnosu direktora prema učenicima i roditeljima, iz Ministarstva prosvete kažu da su određene mere naložene.

„Ministarstvo prosvete je prosledilo na postupanje, u skladu sa nadležnostima, gradskoj prosvetnoj inspekciji sve predstavke roditelja učenika ove škole. Gradska inspekcija je postupala i naložila mere“, kažu za Nova.rs u ovom ministarstvu.

Direktor OŠ „Radoje Domanović“ Goran Šobotović međutim, na naša pitanja o stepenu nasilja u ovoj školi, nije odgovorio do zaključenja ovog teksta.

Mame i tate učenika ove škole s pravom su zabrinuti nakon masakra koji se prošle nedelje dogodio u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru, u pucnjavi u kojoj je ubijeno devet osoba. Među žrtvama su deca, kao i čuvar škole. Zbog pucnjave je uhapšen Kosta K. (13), učenik sedmog razreda osnovne škole.

BONUS VIDEO: Đaci se vratili u „Ribnikar“ – roditelji imaju zahteve

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare