Foto: google.maps, Ivan Dinić/Nova

Slaviša Orlović izabran je za dekana Fakulteta političkih nauka, uprkos optužbama za seksulano uznemiravanje studentkinja.

To piše u odluci od 6. septembra, u koju je Nova.rs imala uvid, a koja je dostavljena šefovima odeljenja FPN, šefovima službi Fakulteta, arhivi Saveta, arhivi Fakulteta.

U njoj se navodi da je Slaviša Orlović izabran za dekana za mandatni period – za školsku 2024/2025, 2025/2026. i 2026/2027. godinu.

Za prodekane, koji su bili članovi njegovog tima, na isti period izabrani su Stefan Surlić, prodekan za studije I stepena visokog obrazovanja, Sanja Domazet, prodekan za studije II i III stepena visokog obrazovanja, Miloš Bešić, prodekan za naučnoistraživačku delatnost i Zoran Vesić, prodekan za razvoj Fakulteta.

U dokumentu se navodi i da odluka stupa na snagu danom donošenja.

Podsećamo, Nastavno-naučno veće FPN-a izglasalo je pre nekoliko meseci profesora Slavišu Orlovića za dekana, a da bi posao prvi čovek FPN-a, njega je morao da podrži Savet fakulteta.

Međutim, na dan sednice Saveta FPN, na kojoj je trebalo da se glasa o izboru Orlovića, studentkinje, studenti i aktivisti okupili su se ispred ove ustanove u znak protesta što na čelo fakulteta dolazi profesor kojeg je više studentkinja optužilo za seksualno uznemiravanje, što je, nezvanično, bio povod za njegovu smenu s funkcije prodekana, koju je tada, pre desetak godina, obavljao. Studenti su se prvo okupili ispred fakulteta, a onda su ušli u samu zgradu, gde su bili tokom trajanja sednice.

Ubrzo, studentkinje su slavile pobedu, jer je aktuelni dekan Dragan Simić izašao iz slušaonice 3, gde se odvijalo glasanje i obavestio ih da Orlović nije izglasan za dekana.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Međutim,  jedna od članica Saveta FPN rekla je za N1 da je Orlović ipak izglasan za dekana na ponovljenom glasanju. Prethodno je Simić rekao da Orlović nije izabran, jer je dobio 13 glasova, a Statut fakulteta predviđa da kvorum čini 27 članova Saveta i da je potrebna apsolutna većina da bi odluka bila doneta – dakle 14 glasova. Na sednici Saveta glasalo je 16 članova, nakon što je nekoliko njih, uključujući i predsednika, profesora Dušana Vučićevića, podnelo ostavke, od čega je 13 bilo za izbor Orlovića, a tri su bila nevažeća.

Orlović je na kraju „podneo ostavku“.

„Svestan da bi dugotrajna sporenja i tumačenja, kao i eventualni sudski postupci u vezi sa izborom dekana blokirali normalno funkcionisanje fakulteta, stavljajući fakultet na prvo mesto, postupajući odgovorno, dostojan poverenja koje su mi koleginice i kolege ukazale kao kandidatu za dekana, dosledan svojim demokratskim uverenjima, ne želeći da delim fakultet, podnosim ostavku na mesto izabranog dekana, svestan da u ovakvoj atmosferi ne bih mogao da realizujem program koji je podržala većina Nastavno-naučnog veća“, naveo je Orlović u ostavci koju je 8. juna podneo Nastavno-naučnom veću.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare