Foto: Shutterstock

U okviru akcije preventivnih pregleda koju je pokrenulo Ministarstvo zdravlja, u kragujevačkim zdravstvenim ustanovama juče je pregledano 589 odraslih osoba i dece.

U Domu zdravlja je pregledano 349 pacijenata, od kojih je 123 upućeno na dalju dijagnostiku, saopšteno je iz te ustanove.

Foto: TANJUG/ TANJUG VIDEO

Pregledi su podrazumevali pregled lekara opšte medicine (merenje krvnog pritiska), pregled lekara pulmologa, pri čemu se radio RTG pluća (za sugrađane starije od 50 godina i pušačkim stažom preko 30 godina).

Pročitajte još:

Urađene su i laboratorijske analize, krvna slika, hormoni štitaste žlezde (T3,T4,TSH) i PSA (tumor marker za prostatu).

Obavljeni su i preventivni pregledi za decu predškolskog i školskog uzrasta. Pregledano je 53 dece, od toga 23 je upućeno na dodatnu dijagnostiku.

Foto: Shutterstock

Ovi pregledi su obuhvatali pregled specijaliste pedijatrije i fizijatra – pregled kičmenog stuba, stopala i celokupnog lokomotornog sistema.

U toku jučerašnje akcije, u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, na preventivne preglede je došlo 187 osoba.

Foto: Shutterstock

Kako je saopšteno, 78 dece je bilo na preventivnim fizijatrijskim pregledima, od kojih je 57 je upućeno na dalje testiranje i vežbe, zbog dijagnostikovane skolioze, deformiteta stopala ili kombinovanog deformiteta kičme i stopala.

***

BONUS VIDEO: Važnost preventivnih zdravstvenih pregleda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar