Učionica, škola, veronauka
Foto: Shutterstock

"Dana 31. avgusta Vlada Srbije je donela Uredbu o Izmenama i dopunama koeficijenata za obračun plata u javnim službama. Prilikom donošelja ovako skandalozne odluke nije konsultovan nijedan partner u dijalogu", navodi su u saopštenju Foruma srednjih stručnih škola.

„Izjednačiti one sa petim stepenom stručne spreme i one sa prvim stepenom stručne spreme po primanjima, a razlika je samo u par stotina dinara, je najblaže rečeno neodgovorno i neozbiljno od strane Vlade Srbije. (domari sa petim stepenom ili blafgajnik, referent i slično sa četvrtzim stepeno imaju istu platu ili par stotina dinara veću u odnosu na tetkicu sa prvim stepenom spreme)“, dodaje se u saopštenju.

Domar, kuvar (V stepen stručne spreme) sa dosadašnjih 9.16 na 9.38;

Administrativni, finansijsko – knjigovodstveni radnik, radnik na održavanju muzičkih nstrumenata (IV stepen) sa dosadašnjih 8.62 na 9.36;

Domar, vozač, magacioner, ekonom… (III stepen stručne spreme) sa dosadašnjih 7.82 na 9.34;

Portir, kuvar, servirka, pomoćni kuvar, ložač…(II stepen stručne spreme) sa dosadašnjih 6.83 na 9.32;

Spremačica (I stepen stručne spreme) sa dosadašnjih 6.30 na 9.30;

Fizički radnik sa dosadašnjih 5.99 na 9.28;

„Ne želimo nikoga da omalovažavamo i da nečiji rad uzdižemo, a nečiji degradiramo, ali razlike moraju da postoje. Samo to želimo i ništa više“.

Da je bilo dijaloga sa socijalnim partnerima, kako kažu, sigurni su da ne bi došlo do ovakvog apsurda i ponižavanja ljudi koji su se školovali i imaju peti, četvrti ili treći stepen stručne spreme.

Sa predviđenim povećanjem od 5,5 odsto 1. Septembra konkretne zarade bi iznosile:

• V stepen stručne spreme – 42.676 dinara,
• IV stepen stručne spreme – 42.585 dinara,
• III stepen stručne spreme – 42.494 dinara,
• II stepen stručne spreme – 42.403 dinara,
• I stepen stručne spreme – 42.312 dinara,

• Bez kvalifikacija – 42.221 dinara.

„Pitamo se zašto Uredba koja je doneta nije predvidela i povećanje nadoknade za razredno starešinstvo od 4 na 7 odsto iako su svi organi u Ministartstvu prosvete, ali i Ministarstvu finansija i drugim, bili saglasni sa ovim povaćnjem. Zašto se igramo laži i obmanjivanja? Dokle ćete da nam na sastancima obećavate jedno, a da onda radite potpuno suprotno i ne ispoštujete ono što je dogovoreno“.

PROČITAJTE JOŠ

Uputili su i niz pitanja.

Zašto degradirate i omalovažavate rad odeljenskog starešine čiji posao je veoma težak i naporan i pre svega izuzetno odgovoran.

Zašto ste doneli ovako nakaradnu Uredbu kojom se dodatno smanjuje razlika između plata onih sa sedmim stepenom stručne spreme i onih sa prvim stepenom.

Na primer, novom Uredbom je predviđeno da tetkica za septembar primi 42,312 dinara. Takođe, ovmo urebom nije predviđeno povećanje plata za nastavnike i oni će za septembar primiti 78.800 dinara bez drugih uvećanja.

Pogledajte kolika je to razlika i koliko su nastavnici degradirani.

Trenutno, plata nastavnika je ispod republičkog proseka za čak 11 odsto.

Postavljamo pitanje Ministarstvu prosvete da li sa ovim umanjenjim primanjima od republičkog proseka misli da je nastavnik srećan i zadovoljan kada ulazi u učionicu.

Da li on ima motivaciju da se u potpunosti posvetio svom poslu ili mora da razmišlja kako će da preživi.

Zato želimo hitnu izmenu ove Uredbe i prestanak degradirajuće politike prema nastavnicima i profesorima.

Predlažemo da se izmena Uredbe pre svega odnosi na četvrti, peti, šesti i sedmi stepen stručne spreme i da se obavezno uvede povećana naknada za razredno starešinstvo, zaključuje se u saopštenju.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar