Protest prosvetnih radnika ispred Skupstine Srbije
Protest prosvetnih radnika ispred Skupštine Srbije Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sindikati prosvetara najavili su za utorak protest ispred Narodne skupštine i zatim protestnu šetnju do Vlade, nakon niza pregovora i dopisa nadležnima u vezi problema u sistemu obrazovanja i plata zaposlenih na koje nije bilo reakcije.

Četiri sindikata – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS Nezavisnost i Sindikat radnika u prosveti Srbije pozvalo je na zajednički protest, navodeći da socijalni dijalog ne postoji već dugi niz godina.

„Nadležni odbijaju ili potpuno ignorišu naše zahteve za izjednačavanjem prosečne plate zaposlenih u obrazovanju sa prosečnom platom zaposlenih u Republici Srbiji i rešavanje problema obimne administracije u školama. Nastavnici i svi zaposleni u javnom obrazovnom sistemu sve manje obavljaju vaspitnu funkicju, a više administrativnu i formalnu. Vrši se diskriminacija u prosvetnom sistemu nad delom zaposlenih koji čine neodvojivu komponentu kvalitetnog obrazovanja u Srbiji“, navode sindikati u zajedničkom saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ

Protest će se održati u utorak 26. septembra 2023. godine u 12 sati okupljanjem ispred Skupštine Republike Srbije i protestnom šetnjom do Vlade Republike Srbije, gde će se predati zahtevi i zatražiti prijem predstavnika sindikata.

„Pozivamo naše kolege, pre svega roditelje, celokupnu akademsku zajednicu i sve zainteresovane građane da uzmu učešće u borbi za kvalitetno obrazovanje i perspektivu naše dece u Srbiji“, navode sindikati u pozivu.

BONUS VIDEO Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije: Plate prosvetara su realno pale za 2,9 procenata, a Vlada Srbije na to ćuti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar