Marko Stojanović i bolnica u Ćupriji Foto:Privatna arhiva/Aleksandra Petrović/Nova.rs

Inspekcija Ministarstva zdravlja od jutros je u Opštoj bolnici u Ćupriji, saznaje Nova.rs. Zdravstveni inspektori će tokom narednih dana sprovesti kontrolu i proveru stručnog rada u pružanju zdravstvenih usluga u slučaju pacijenta ove ustanove Marka Stojanovića (30), koji je preminuo nakon komplikacija prilikom kolonoskopskog pregleda.

Pročitajte još:

Zbog nadutosti i problema sa varenjem tridesetogodišnji Marko iz Svilajnca je 24. oktobra otišao na kolonoskopski pregled u Opštu bolnicu u Ćupriji, nakon čega je došlo do brojnih komplikacija, zbog kojih su se lekari za njegov život borili, prvo u ovoj ustanovi, a potom i u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Kragujevac, da bi tek na kraju bio prebačen u Urgentni centar u Beogradu, gde je na žalost preminuo.

Njegova supruga je ranije za portal Nova.rs ispričala da je Marko na pregled otišao „zdrav i prav“, a da je, kako tvrdi, zapao u komu posle greške lekara, koji su mu prilikom pregleda probušili tanko i debelo crevo, a kasnije, tokom hitnog prebacivanja na hirurgiju, probušili i plućno krilo u procesu intubacije.

Operacija Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

U bolnici u Ćupriji prošle nedelje hitno je pokrenut postupak vanredne unutrašnje provere kvaliteta stručnog rada u pružanju zdravstvenih usluga, potom je o svemu obavešteno Ministarstvo zdravlja i zdravstvenu inspekcija, koja je danas izašla na teren.

Međutim, ono što lekari u ćuprijskoj bolnici nisu očekivali, je da stručni nadzor resorno ministarstvo dodeli lekarima čija je ustanova učestvovala u lečenju Marka Stojanovića, a to je UKC Kragujevac.

„Ovo je nezapamćeno u istoriji srpskog zdravstva, da nam u bolnicu pošalju stručni nadzor sastavljen od lekara koji rade u UKC Kragujevac, ustanovi čiji su doktori učestvovali u Markovom lečenju, pa to zakon zabranjuje. U toj bolnici takođe mora biti sproveden spoljni inspekcijski nadzor jer su oni primili pacijenta, a potom ga poslali dalje u Beograd, gde je umro. Nedopustivo je da njihovi lekari kontrolišu našu bolnicu, ali sve to govori da će Ćuprija biti žrtvovana, a oni, čak i ako su negde pogrešili, to će gurnuti pod tepih. Jedan od državnih sekretara je bivši direktor UKC Kragujevac, pa nije ni čudo da su njihovi lekari sad odjednom nama inspekcija“, revoltirano i u šoku kaže za Nova.rs lekar iz bolnice u Ćupriji, koji je zamolio da ostane anoniman.

Markovo telo trenutno se nalazi na obdukciji, zbog čega se još ne zna kada će biti sahranjen. Prvi rezultati obdukcije dodatno će pomoći da se utvrdi ko je kriv za smrt ovog mladog čoveka, supruga i oca jednogodišnjeg deteta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar