Foto:Dragan Mujan/Nova.rs; shutterstock; privatna arhiva

Napredak jedne zemlje ne čine nove fasade na bolnicama, novi skener ili renovirano krilo, jer naše zdravstvo, kao i obrazovanje, nauka, ali i standard ljudi, pate od hroničnog siromaštva i to ćemo teško promeniti, priča za Nova.rs prof. dr Miodrag Stojković, najpoznatiji srpski, ali i jedan od vodećih svetskih genetičara.

Pročitajte još:

Kompletnu rekonstrukciju zdravstvenog sistema u Srbiji, može doneti nova ministarka zdravlja Danica Grujičić, ali joj svaku promenu ograničavaju nedovoljna sredstva.

„Ona će sigurno dati sve od sebe da promeni nešto, ali to će biti samo minorne promene. Ministarka nikako ne može da promeni žalosnu, ali istinitu činjenicu da smo jedna od najsiromašnijih država u Evropi i onoliko koliko ima sredstava biće i promena. A promene od značaja za celokupno stanovništvo zemlje sigurno nisu nova fasada na jednoj bolnici ili novi skener ili renovirano krilo i tome slično. Naše zdravstvo, kao i obrazovanje i nauka, ali i standard ljudi, pate od hroničnog siromaštva“, kaže prof. dr Stojković.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Srbija u zdravstvu zabrinjavajuće mnogo kasni za razvijenim zemljama.

„Nisu tu u pitanju samo infrastruktura, opremljenost, mogućnosti kadra za dalja usavršavanja, uvođenje novih tehnika, već i pitanje, koje mogućnosti imaju pacijenti izvan Beograda, a da li i u samom Beogradu mogu bez razmišljanja sebi da kažu: ‚Državno i privatno je podjednako. Obratiću se za pomoć ipak privatnoj ustanovi. Ući ću unutra sa zdravstvenom knjižicom i ona će pokriti sve troškove analiza, preventivnih ispitivanja, lečenja, zahvata, bilo čega što mi pomaže u borbi za potomstvo ili protiv bolesti, a da ne razmišljam koliko to košta jer mi se zdravstveno osiguranje redovno odbija. Ko od odgovornih veruje da je pravo na zdravlje skupo, neka izračuna koliko košta bolest!“ naglašava za kraj profesor doktor Stojković.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare