Foto: Shutterstock

Nigde u svetu donori sperme i jajnih ćelija ne poklanjaju svoj reproduktivni materijal već su za to plaćeni. U Srbiji vlasti očekuju da ova vrsta donacije bude altruistična, tačnije dobrovoljna, pa zato imamo situaciju da iz tog razloga srpska banka reproduktivnih ćelija u Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj, već tri godine prazna. Umesto za to da odvoji novac, mimo svake logike, vlast u Srbiji plaća uvoz reproduktivnog materijala iz Španije.

Pročitajte još:

Svaki šesti par u Srbiji leči se od steriliteta, a prema nezvaničnim podacima, oko 500 parova godišnje odlazi u inostrane klinike, gde minimum 5.000 evra plaćaju donaciju reproduktivnih ćelija, što je za mnoge jedini način da se ostvare kao roditelji.

Procenjuje se takođe da je u Srbiji za oko 1.500 parova godišnje neophodna donacija reproduktivnih ćelija, a predsednik Aleksandar Vučić nedavno je najavio da će u našu zemlju od 10. decembra stizati reproduktivne ćelije iz Španije. Kako je istaknuto, uskoro ćemo postići dogovore i sa bankom iz Švedske, kasnije i iz drugih država, a ćelije će biti na raspolaganju parovima i ženama bez partnera iz Srbije, dok će za svaki postupak iz budžeta biti izdvojeno 7.000 evra.

Tačnije, ovaj novac namenjen je za transport materijala, proceduru doniranja i postupak vantelesne oplodnje (VTO), ali i nadoknadu za donora ili donorku koji su u Španiji dali svoj uzorak.

Foto: Shutterstock

Pa zašto onda ne bismo od dela ovog novca platili potencijalne donore i donorke iu Srbiji?

Banku reproduktivnih ćelija već imamo, lekari – stručnjaci koji se bave ovim postupkom rade u našim državnim i privatnim klinikama, a samo nam nedostaju donori.

Novčana nadoknada uobičajena je i podrazumevana u svim državama sveta u kojima je odobren postupak VTO sa doniranim reproduktivnim ćelijama. Svuda, osim u Srbiji. Međutim, sada kada Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) ima budžet namenjen za vantelesnu oplodnju doniranim ćelijama, bilo bi daleko isplativije, brže i lakše, da država odredi visinu nadoknade za potencijalne donore i donorke iz Srbije, nego da uvozimo reproduktivni materijal iz svih ostalih evropskih zemalja.

Donacija spermatozoida ili jajnih ćelija, plus postupak vantelesne oplodnje koštao bi daleko manje, ako bi Srbija davala novčanu nadoknadu našim donorima. Ukoliko bi cena postupka VTO bila povoljnija u odnosu na druge zemlje Evrope, velika je verovatnoća da bi u Srbiju dolazili parovi i žene iz drugih zemalja – upravo zbog donacija.

Foto: Shutterstock

Naime, procedura VTO sa doniranim reproduktivnim materijalom košta ukupno 5.000 evra, a za donaciju sperme donator dobija od 100 do 150 evra, dok donatorki jajnih ćelija sledi novčana nadoknada od 5.000 evra (u pojedinim zemljama je i do 10.000), jer je proces daleko komplikovaniji i dugotrajniji.

“Tužno je što imamo banku za reproduktivne ćelije, koja je prazna. Bilo bi pametno da država počne sa podsticanjem građana da doniraju jajne ćelije i spermatozoide, kako ih ne bismo dobijali iz drugih zemalja. To se rešava novčanom nadoknadom za donatore, ali mora postojati i pravilnik koji propisuje kriterijume koje mora ispuniti potencijalni donator. Neophodna nam je i edukacija, kampanja o donorstvu i slično”, kaže za Nova.rs Marijana Arizanović, iz Udruženja “Šansa za roditeljstvo”.

Ona ističe da se građani povremeno javljaju i kažu da žele da doniraju, ali je to jako retko.

Foto: Shutterstock

“Od kako je formirana banka reproduktivnih ćelija, još 2019., našem Udruženju obratilo se nekoliko momaka, koji su želeli da doniraju spermatozoide, ali nisu znali kako i gde. Ne znamo da li su na kraju uspeli, a uputili smo ih na banku u Višegradskoj. Njima nije bio cilj da zarade novac, jer to u Srbiji svakako ne mogu. Ovde niko ne dobija novčanu nadoknadu, što je inače u većini zemalja praksa. Svakako ne bi bilo loše omogućiti bar neku nadoknadu ljudima koji doniraju spermu ili jajne ćelije, jer mnogi nisu iz Beograda, pa im, ako ništa drugo treba nadomestiti ili refundirati troškove prevoza i smeštaja. Donaciju treba podstaći, jer mnogo znači našim parovima, ali i ženama koje su bez partnera”, objašnjava Arizanovićeva.

Svi parovi i žene bez partnera koji žele da se prijave za donaciju reproduktivnih ćelija, treba da se jave Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj putem telefona: 011 3615 607 ili mejlom: [email protected].

Kada se javite banci ili pišete mejl, potrebno je da ostavite sledeće podatke: ime i prezime, datum i mesto rođenja i stanovanja, broj telefona, kao i za šta ste zainteresovani (za koje ćelije) i u kojoj klinici biste voleli da obavite postupak VTO.

Banka reproduktivnih jajnih ćelija FotoShutterstock

Najavljena je takođe i nova aplikacija, koja će uskoro biti puštena, a umrežiće banku reproduktivnih ćelija u GAK Višegradska i banku, koja će tek biti otvorena, u GAK Narodni front, kao i sve privatne klinike (ima ih 13) i državne klinike (ima ih 7) u kojima će biti moguće obaviti ovaj postupak.

Podsetimo, prema najavama predsednika Vučića pravo na vantelesnu oplodnju doniranim reproduktivnim materijalom, imaće svi parovi i žene do 45. godina, koje nemaju partnera, a žele dete. Za ovaj postupak već se prijavilo više od 150 parova.

Karijera u doniranju sperme

Amerikanac iz Kalifornije, Džon Karpantije dokaz je da od doniranja sperme u pojedinim zemljama može da se napravi posao, odnosno da se plate osnovni životni troškovi. On je godinama bio zaposlen kao donator sperme. Njegov ugovor se produžavao na svakih 12 meseci, a “na posao”, tačnije na kliniku, odlazio je dva puta nedeljno. Morao je samo da se suzdržava od seksualnih odnosa nekoliko dana pre nego što donira ćelije, a za ovaj „mukotrpni rad“ zarađivao je 1.000 dolara mesečno.

Ovo je, međutim, u mnogim zemljama nemoguće jer postoje ograničenja koliko puta neko može da bude donor.

Banka reproduktivnih jajnih ćelija FotoShutterstock

Doniranje reproduktivnih ćelija u Srbiji

Kako da donirate spermu:

1. Donacija je anonimna i za davaoca i za primaoca

2. Donacija je jedan na jedan – kada darujete spermu darujete je samo jednom muškarcu tj. jednom paru ili za oplodnju žene koja nema partnera.

3. Kada je u pitanju par, spermatozoide darujete muškarcu koji nema svoj reproduktivni materijal, pa zato ne može doći do oplodnje i zato taj par ne može ostvariti trudnoću.

4. Morate uraditi analize.

5.Morate se retestirati nakon 6 meseci.

6. Sve analize radite o trošku RFZO.

7. Javljate se Banci reproduktivnih ćelija i embriona – tamo se vrše sva ispitivanja za Vas kao mogućeg donora. Banka se nalazi u KC Srbije – GAK Višegradska.

8. Iz Banke će Vaš uzorak, nakon završene kompletne procedure, otići u kliniku za vantelesnu oplodnju u kojoj će se uraditi procedura.

Foto:EPA/WALTRAUD GRUBITZSCH

9. U sistemu Registra (Nacionalni registar) će se nalaziti Vaši podaci, koji nisu vidljivi nikome – ni primaocima, ni javnosti, ni detetu.

10. Dete dobijeno procedurom donacije ne može Vas kontaktirati ili Vam se javiti u nekom trenutku života. Može dobiti samo medicinske podatke o Vama i to samo ukoliko ima nekih zdravstvenih problema.

11. Dete dobijeno uz pomoć donacije spermatozoida nosilac je Vaših gena, ali raste i razvija se u materici žene koja nije Vaša partnerka i koju ne poznajete.

12. Vi niste roditelj deteta, iako ste biološki otac.

13.Postoji niz papira koje morate popuniti kako biste ušli u proceduru doniranja.

14. Nakon testiranja i retestitanja uzorak dajete ejakulacijom.

15. Neophodna je procena psihologa.

Laboratorija, vantelesna oplodnja, VTO
Foto: Shutterstock

Kriterijumi:

• muškarac do 40 godina

• fizički i psihički zdrava osoba
• da nije rizičnog ponašanja
• da se nije podvrgao tetovaži u poslednjih 12 meseci
• da nema žuticu
• da ne konzumira alkohol i da ne puši
• da ima normalan nalaz spermograma (minimalan broj spermatozoida bi trebalo da bude preko 15 mil/ml, u ukupnom ejakulatu više od 39 mil, pokretljivost preko 35%, a dobra morfologija spermatozoida preko 4%)

• da nije primalac matičnih ćelija, tkiva, organa i krvi
• da ne boluje od hroničnih bolesti
• da nije imao dijagnozu demencije
• da je optimalne telesne težine

Kako da donirate jajne ćelije:

1. Donacija je anonimna i za davaoca i za primaoca.

2. Donacija je jedan na jedan – darujete ćelije samo jednoj ženi tj.paru.

3. Svoje jajne ćelije darujete ženi koja nažalost nema svoj reproduktivni materijal i zato ne može ostvariti trudnoću.

vantelesna oplodnja
Foto: MAURO FERMARIELLO / Sciencephoto / Profimedia

4. Morate uraditi analize.

5. Morate se retestirati nakon 6 meseci.

6. Sve analize radite o trošku RFZO.

7. Javljate se Banci reproduktivnih ćelija i embriona, a nalazi se u KC Srbije – GAK Višegradska.

8. Iz Banke će Vaše ćelije, nakon završene kompletne procedure, otići u kliniku za vantelesnu oplodnju u kojoj će se uraditi procedura za par.

9. U sistemu Registra (Nacionalni registar) nalaziće se Vaši podaci, koji nisu vidljivi nikome.

10. Dete dobijeno procedurom donacije ne može Vas kontaktirati ili Vam se javiti u nekom trenutku života. Može dobiti samo medicinske podatke o Vama i to samo ukoliko ima nekih zdravstvenih problema.

11. Dete dobijeno uz pomoć donacije jajnih ćelija nosilac je većinom Vaših gena, ali raste i razvija se u materici druge žene. Najnovija istraživanja kažu da dete dobija delom i gene žene koja ga nosi.

12. Vi niste roditelj deteta, iako ste biološka majka.

13. Postoji niz papira koje morate popuniti kako biste ušli u proceduru doniranja.

14. Prolazite neinvazivan postupak stimulacije jajnika koji omogućava da se dobije više ćelija koje ćete donirati. Ova procedura stimulacije traje u proseku 10 dana. Koliko će se ćelija dobiti stimulacijom ne može se predvideti, ali sve ćelije koje dobijete daruju se ženi mogućem primaocu.

15. Neophodna je procena psihologa.

Foto: Shutterstock

Kriterijumi:

• žena od 21 do 34 godine
• fizički i psihički zdrava osoba
• da nije rizičnog ponašanja
• da se nije podvrgavala tetovaži u poslednjih 12 meseci
• da nema žuticu
• da ne konzumira alkohol i da ne puši
• da je očuvana ovarijalna rezerva – ovo se proverava nizom analiza
• da nije primalac matičnih ćelija, tkiva, organa i krvi
• da ne boluje od hroničnih bolesti
• da nije imala dijagnozu demencije
• da je optimalne telesne težine

Analize za sve davaoce:
Moraju da se testiraju kako bi time bile isključene virusne i bakterijske infekcije i bolesti, hemofilije i drugi poremećaji koagulacije, cistična fibroza, a u nekim slučajevima i tropske bolesti. Izbor reproduktivnih ćelija vrše stručna lica u klinici i Banci. Uspostavlja se sistem evidencije o rezultatima procene i testiranja kandidata za davaoca, a doniranje je dobrovoljno, bez novčane nadoknade.
Za sve dodatne informacije možete se javiti Udruženju “Šansa za roditeljstvo” na 061/624-5224, Banci reproduktivnih ćelija na 011/3615607 ili Centru za vantelesnu oplodnju na besplatan broj 0800 333 030.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare