Ivana Matijević Foto: Facebook

Lepa Ivana Matijević (42), majka trogodišnjeg Luke koju je Srbija upoznala prošle godine kada se na društvenim mrežama obratila emotivnom porukom i ispričala da se bori sa kancerom, nažalost, preminula je juče. Tužnu vest podelili su korisnici humanitarne grupe na Fejsbuku, čiji je ona bila član.

Ivani Matijević je u novembru 2021. godine dijagnostikovan agresivni kancer grlića materice, III stadijum.

Nju je Srbija upoznala početkom prošle godine, kada se na društvenim mrežama obratila potresnom i emotivnom video porukom u kojoj je molila ljude dobre volje za pomoć u lečenju.

View this post on Instagram

A post shared by Ivana Matijevic (@zwonchica)

„U ovom trenutku moj život košta 250.000 evra. To je iznos potreban za moje lečenje, terapije i lekove, koji na žalost moja porodica i ja nemamo. Međutim, prema popisu stanovništva iz 2022. godine, u Republici Srbiji živi 6.690.887 stanovnika, koji zajedno mogu da promene sudbinu ljudi. Ja sam do danas primila 7.950 poruka u okviru Humanitarne fondacije Budi human. To znači da je potrebno još 140.000 ljudi koji će poslati sms sa brojem 1416 na 3030. To je kao da pola Opštine Novi Beograd pošalje sms, ili jedan grad kao što je Pančevo ili Nis. Pomozite, podržite ovog 8. marta ženu među vama – mene. Neka ovaj 8. mart ne bude čokolada, cvet ili kafa… Vratimo 8. mart njegovom izvoru, pravu i podršci ženama. I ja imam pravo na život, lečenje, rad, snove, vreme sa porodicom i detetom. Napravimo lanac podrške! Verujem da mogu da skupim 140.000 ljudi. Potrebni su mi prijatelji i prijatelji prijatelja i njihovi prijatelji. Budite moj lanac podrške. #lanacpodrske #ivanamatijevic“, navela je tada Ivana u poruci.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom dva i po meseca, Ivana je primila 34 zračne i 4 hemioterapije, nakon čega se osećala veoma dobro. Kontrolni magnet u junu pokazao je delom poboljšanje, tumor na grliću materice se smanjio, ali i nove promene na limfnim čvorovima i bubrezima, hidronefroza.

Za vrlo kratko vreme, njeno stanje se dramatično pogoršalo. Konstantni bolovi danju i noću bili su prisutni čak i uz uzimanje vrlo jakih opijata, nesanica, potpuni gubitak apetita, gubitak težine (na 36kg), komplikacije od primarne bolesti i zračenja, tromboza, oticanje nogu, urološka intervencija ugradnje JJ sondi radi zaštite bubrega.

Ubrzo, Ivana je otišla u inostranstvo radi PET/CT dijagnostike koja potvrđuje progresiju bolesti, kancer je metastazirao na 8 limfnih čvorova.

View this post on Instagram

A post shared by Ivana Matijevic (@zwonchica)

Početkom avgusta 2022. godine Ivana je krenula u novi ciklus lečenja integrativnom terapijom, i to primenom 2 citostatika, imuno leka Keytruda i bioloških infuzija.

U decembru, kontrolni PET/CT doneo je veoma ohrabrujuće vesti da se bolest značajno povukla i potvrdu da je terapija uspešna i da je treba nastaviti, za šta je trebalo mnogo novca.

Kao majka dečaka koji je prevremeno rođen u 6. mesecu trudnoće, Ivana je i te kako znala šta znači borba za život, ali i da su čuda moguća i da se dešavaju.

Nažalost, iako je svim srcem verovala u pobedu i konačno izlečenje, Ivana nije uspela da pobedi opaku bolest.

Članovi humanitarne grupe „Budi human – humanitarne licitacije“ oprostili su se od nje na društvenim mrežama.

„Prerano si otišla, lutko naša, ali takav je život. Borila si se kao lavica. Ne brini, nećemo te zaboraviti. Počivaj u miru, neka te anđeli čuvaju“, piše u potresnoj objavi.

BONUS VIDEO: Sedam godina uspešne borbe udruženja: Sva deca koja se testiraju na SMA dobijaju terapiju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar