Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Sutra će u 8.41, kao i 4. maja u 22.32, mediji u Srbiji prekidom programa obeležiti godišnjicu majskih tragedija – tako što će zatamniti ekrane i prekinuti emitovanje televizijskog i radijskog programa u trajanju od jednog minuta sa tekstom: "3. i 4. maj 2023. Pamtimo.". Porodice ubijenih će u 8.40 u Ulici kralja Milutina položiti cveće i zapaliti sveće, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu održala je danas sedmu sednicu na kojoj su razgovarali o programu pod nazivom „Buđenje“.

Ovim programom će sutra, 3. maja 2024. godine, biti obeležena prva godišnjica i komemoracija za žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Multidisciplinarni tim za uspostavljanje Memorijalnog centra utvrdio je program obeležavanja koji je prihvatila Radna grupa, a koji će se sutra početi u 8.40 časova u Ulici kralja Milutina 10, kada će porodice ubijenih, rođaci i prijatelji položiti cveće i zapaliti sveće.

Radna grupa sa Multidiscipninarnim timom u kojoj su i roditelji ubijene dece, uputila je apel na sve organizovane grupe građana i organizacije koje žele da odaju poštu i polože cveće da to učine posle 10.30 časova.

„Građani će moći da polože cveće, zapale sveće i upišu se u Knjige sećanja. Komemorativni dan označava početak višeslojnog procesa memorijalizacije. Čine ga prostorno-likovna instalacija koja omogućava dostojanstveno odavanje pošte žrtvama na mestu zločina. Prostorno-likovna instalacija u Ulici kralja Milutina 10, ostaće u javnom prostoru kao simbol zajedničkog sećanja do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra“, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Tog dana, biće održan i Forum u Tašmajdanskom parku, kod spomenika Desanki Maksimović, od 9 do 19 časova, koji je poziv građanima na zajedničko kritičko promišljanje uzroka i posledica masovnog ubistva.

„Poslednji segment celokupnog događaja ‘Buđenje’ počeće u 20 časova u Studentskom kulturnom centru, a muzičko-scenski program, u direktnom prenosu emitovaće Radio televizija Srbije, dok ostale zainteresovane televizije mogu preuzeti signal za prenos programa, kako bi se građani udružili u zajedničkom sećanju i tugovanju i poslali poruke empatije i solidarnosti“, navodi se u saopštenju.

Za sve građane kojima bude neophodna savedodavna psihološka podrška, Institut za mentalno zdravlje, u petak i subotu od 10 do 14 časova pružaće psihološku podršku u Centru za mlade u Resavskoj ulici broj 22.

Takođe, Institut za mentalno zdravlje je na raspolaganju građanima od nedelje, 5. maja i kao i svakog narednog dana od 8 do 20 časova. Viktimološko društvo Srbije otvorilo je telefonsku liniju – 065 548 64 21 i svi građani kojima je potrebna podrška mogu se javiti od od 8 do 20 časova.

„Molimo medije da poštuju Protokol za medije koji je dostavio Multidisciplinarni tim“, poručuje se u saopštenju.

Inače, Ministarstvo prosvete pozvalo je sve osnovne i srednje škole u Srbiji da organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja ove godine, čiji je cilj odavanje poštovanja žrtvama, podrška njihovim porodicama, prijateljima i široj zajednici.

***
BONUS VIDEO – Đukić Dejanović o godišnjici masovnog ubistva u Ribnikaru: Porodice će sutra moći dostojanstveno da izraze svoj bol

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare