Peticija pokreta Kreni promeni Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Pokret Kreni-promeni predao je danas Ministarstvu zdravlja peticiju koju je potpisalo više od 190.000 ljudi, a kojom se traži da se trudnicama koje idu na porođaj obezbedi besplatna pratnja.

Izvršna direktorka Kreni-promeni Marina Pavlić navela je da su ti isti potpisi predati u ponedeljak u Sremskoj Mitrovici i da je doneto rešenje da sve buduće mame u tom gradu mogu da imaju pratioca, po želji, na porođaju.

Ona je podsetila da je ta odluka posledica tragičnog događaja u kome je porodilja iz Šida Marica Mihajlović izgubila bebu, zbog čega je svog lekara optužila za akušersko nasilja.

Peticija pokreta Kreni promeni Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Pavlić je rekla da se postavlja pitanje da li mora da se dogodi tragedija da bi društvo reagovalo, podsetivši da je ista peticija postojala i 2022. godine, ali da su zahtevi potpisnika ispunjeni tek sada.

Ono što se traži peticijom je redovna praksa širom sveta, rekla je Pavlić i dodala da se nada da će Ministarstvo zdravlja pratiti tu dobru praksu i dobru volju.

Peticija pokreta Kreni promeni Foto:FoNet/Zoran Mrđa

Prema njenim rečima, inicijativa nije atak na akušerstvo već podrška budućim mamama da u nešto zdravijem okruženju donosu bebe na svet.

Aktivista Kreni-promeni iz Sremske Mitrovice Saša Babić podsetio je da je u tom gradu povodom akušerskog nasilja organizovan protest, na kome je bilo mnogo ljudi koji su pokazali želju da se problem u akušerstvu reši.

Pročitajte još

On je istakao da zbog izolovanih slučajeva i pojedinaca ispašta čitav sistem i da se u pitanje dovodi ugled mnogih lekara.

Babić je naveo da je bolnica u Sremskoj Mitrovici imala sluha za zahtev građana o besplatnoj pratnji tokom porođaja i da se nada da će cela Srbija doneti istu odluku jer je ona štiti prava žena, majki i porodilja.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar