Foto: Shutterstock;Aziz Karimov / Alamy / Alamy / Profimedia

Pokret Kreni-Promeni predaće danas peticiju "Stop akušerskom nasilju" Ministarstvu zdravlja, sa zahtevom da se na porođaju ženama omogući besplatna pratnja. Peticiju je potpisalo više od 190.000 građana.

Izvršna direktorka pokreta Kreni-Promeni rekla je, uoči predavanja peticije za besplatnu pratnju na porođaju Ministarstvu, da nije slučajno što je juče usvojen taj zahtev u bolnici u Sremskoj Mitrovici, kada su predati potpisi u tu bolnicu.

„Posledica tragičnog događaja 12. januara, nadamo se da će Ministarstvo zdravlja da prihvati to, da se preslika taj princip na teritoriji cele Srbije“, kaže.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Najtragičnije je, dodaje, što ovakve stvari moraju da se dese da bi se reagovalo.

„Ova peticija postoji od 2022. sa istim zahtevom, a sada su konačno institucije spremne da čuju“, ističe.

Smatra da ovo nije rešenje za akušersko nasilje.

Pročitajte još

„Ovo čak nije ni kampanja koja je protiv akušerstva, ovo je samo podrška mamama da u tom trenutku one imaju manje stresa i na mnogo lakši način donose te bebe na svet“, kaže.

Dodaje da ne postoji nijedan racionalni razlog da se ovaj zahtev ne usvoji.

„Očigledno narod to želi, nadamo se da će Ministarstvo biti razumno. Ukoliko u narednih nedelju dana ne odreaguju, otvaramo peticiju za cleu Srbiju, dozvoljavamo da svi ljudi širom zemlje pokrenu istu inicijativu u svom gradu, odnesu iste peticije i onda se nadamo da ćemo ostvariti neki uspeh nakon toga“, ističe ona.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar