Foto: Printscreen/Facebook/Eko straža, Shutterstock

Građani Valjeva koji žive u strogom centru grada, danima se guše u nepodnošljivom dimu koji izlazi iz dimnjaka preduzeća "Erozija", što se može i videti na snimku koji je objavio pokret "Eko straža". Pored gušenja, stanari ovog naselja, kako pričaju za Nova.rs, neprestano kašlju, osećaju svrab u očima, nos im je zapušen, a žale se i na ukus čađi u grlu i na nagon za povraćanjem. Situacija je toliko alarmantna da su, kako svedoče za naš portal, dve porodice već otišle iz Valjeva, a ako se stanje ne promeni, može se desiti da Valjevo, posebno ovaj deo grada, ostane bez svojih stanovnika.

Jedan od stanara ovog dela naselja koji „i spava i budi se u nepodnošljivom i gustom dimu“, kaže za Nova.rs da je sina, snaju i bebu od samo tri meseca „sklonio“ u obližnje selo Golu Glavu.

„Unuka ima tek tri meseca, a ni sam ne znam koliko puta do sada su je vodili kod lekara. Kašlje, loše spava noćuu, nosić joj je zapušten, non-stop je snaja inhalira, samo joj menjaju terapiju, a ništa joj ne pomaže. Nisam imao izbora, rekao sam joj da se sklone odavde, ne mogu da gledam dete kako se muči, pa sam je poslao kod moje sestre u Golu Glavu“, priča naš sagovornik.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dodaje da u ovom selu nisu baš idealni uslovi za život zbog bebe, ali je makar jedno sigurno – vazduh nije zagađen.

„Moja sestra živi bukvalno u jaruzi, blizu je glavnog puta, ali je sve čisto. Sin kupi šta treba, Valjevo je blizu, on ionako ide na posao, pa se vrati kod njih, ali za dete je sigurnije da bude tamo, nego da se guši u ovom dimu“, kaže meštanin Valjeva.

Pročitajte još:

Stanari naselja ne mogu da otvore prozore po ceo dan od nepodnošljivog dima, a kažu da se na kratak boravak ispred zgrada ne sme ni pomisliti. Situacija je alarmantna, a stanari naselja ističu da su se žalili i prijavljivali ovo preduzeće, ali da na njihove prijave niko ne reaguje.

Po svemu sudeći, ako se situacija ne promeni, mnogi Valjevci moraće da odu odavde da bi sačuvali svoje zdravlje.

Inače, preduzeće „Erozija“ bavi se uslugama iz oblasti niskogradnji i hidrogradnje, kao i u oblastima šumarstva. Nova.rs kontaktirala je preduzeće Erozija, kako bismo čuli i njihov komentar, ali do objavljivanja ovog teksta, odgovor nije stigao.

Pogledajte u videu kako kulja dim iz ovog preduzeća:

BONUS VIDEO: Zagađen vazduh štetan i za bebe u stomaku – gosti Mirko Popović i Aleksandra Vukov

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar