Brankica Janković Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je da bi udžbenici trebalo da budu besplatni za sve đake osnovnih škola u Srbiji, kako bi obrazovanje bilo svima jednako dostupno i da su uputili preporuku Vladi s tim u vezi, za narednu školsku godinu.

„Uputili smo preporuku mera za unapređenje ravnopravnosti, kako bi bile pravovremeno preduzete sve potrebne mere da se za iduću školsku školsku godinu obezbede besplatni udžbenici za sve učenike, s obzirom da su za ovu školsku godinu udžbenici su već nabavljeni ili od strane roditelja ili od strane lokalnih samouprava“, rekla je Janković za Tanjug.

Foto:TANJUG/ UN MEDIJA CENTAR

Kako je rekla, iako je ovo pitanje dominantno u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, rekla je da su ovu preporuku uputili Vladi i dostavili je Ministarstvu prosvete, zbog toga što stepen razvijenosti lokalnih jedinica nije isti, jer mnoge spadaju u kategoriju devastiranih područja i tu je roditeljima, kako kaže, još teže. Posebno to važi  za siromašne opštine na jugu Srbije, rekla je.

PROČITAJTE JOŠ

Nabavka udžbenika u Beogradu je nešto dobro, pozitivno, to je afirmativna mera i raduje me da je obrazovanje učenika prioritet, ali to ne treba da je privilegija učenika u Beogradu, već deo priče o jednako dostupnom i pravednom obrazovanju svih učenika, navela je poverenica.

Sigurna sam da se jedan broj dece i roditelja osetio loše kada je video ovu meru u najbogatijem gradu. Dodala je da se nada afirmativnom odgovoru.

BONUS VIDEO Besplatni udžbenici za decu širom Srbije: Da li je ostvarivo?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar