Foto: N1

Pokret Kreni - Promeni, odgovorio je predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću na komentar u vezi sa inicijativom da se u celoj Srbiji svim osnovcima obezbede besplatni udžbenici.

Vučić je izjavio da “ne postoji ništa besplatno” i da sve to na kraju uvek plate građani. „Smatramo da građani pored besplatnih udžbenika, koji nisu dostupni svoj deci, plaćaju i političare“, navode iz pokreta, prenosi N1.

„Potpuno je tačno da sve što se uradi javnim novcem plaćaju građani. Plaćaju građani i kada se izgradi put i kada se podele pare narodu pred izbore, ali plaćaju građani i političare. Besplatni udžbenici su standard već u mnogim zemljama, pritom ne govorimo samo o visoko razvijenim zemljama, nego o zemljama u regionu. Koncept besplatnih udžbenika postoji već u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji. Ako se već ističe da smo ekonomski lideri u regionu, onda moramo biti lideri i kada ulažemo u obrazovanje mladih, a ne samo kada govorimo o političkoj korupciji“, dodali su iz pokreta Kreni-Promeni.

U saopštenju se navodi da je u roku od jednog dana više od 30.000 građana potpisalo peticiju na sajtu Kreni – Promeni, što je prema Ustavu dovoljna brojka da se putem narodne inicijative predloži zakon.

„Mislimo da je ovo bitno pitanje i očekujemo da čujemo pre svega stav iz Ministarstva prosvete od Slavice Đukić Dejanović, ali i ministra finansija Siniše Malog. Naredne nedelje predaćemo potpise i očekujemo da vidimo koji je odgovor, a onda ćemo izaći i sa konkretnim modelima rešavanja ovog pitanja, kao i narednim koracima“, navodi se u saopštenju.

***

BONUS VIDEO: Zbog čega se udžbenici besplatno dele samo u Beogradu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar