Obdukcioni nalaz umrle bebe Marice Mihajlović, koja je optužila doktora M. M. iz Sremske Mitrovice za akušersko nasilje, pokazuje da je do smrti novorođenčeta došlo zbog nasilnog porođaja. U izveštaju pedijatara Klinike za pedijatriju Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine na osnovu obdukcionog nalaza opisuje se ceo tok događaja, kao i razlozi zbog kojih je beba preminula.

U izveštaju se navodi da je smrt devojčice Elene nastupila u 4 časova i 38 minuta, opisuje se ceo tok događaja, a zaključak sudskih obducenata prenosimo u celosti:

„Na osnovu kliničkog toka i prispelog obdukcionog nalaza mišljenja smo da je do nepovoljnog ishoda došlo usled teške perinatalne asfiksije ploda i masivne aspiracije mekonijuma, te posledičnog nastanka bilateralnog pneumotoraksa, te bilateralne suprarenalne hemoragije. Verifikovano je i prisustvo subgalealnog hematoma“, piše u pomenutom izveštaju, atto nam je potvrdila i Marica.

PROČITAJTE JOŠ:

Marica je istakla da se neće zaustaviti sve dok doktor ne bude kažnjen.

„Neću se zaustaviti dok ne isteramo pravdu i dok doktor ne bude kažnjen. Treba da kontaktiramo advokata povodom toga jer smo dobili nalaz obdukcije. Nemam snage, ne osećam se dobro, ali ne odustajem“, rekla nam je Marica.

Podsetimo, nakon ispovesti Marice Mihajlović i Jelene Ivković, koje su hrabro podelile svoja iskustva o akušerskom nasilju, javnost u Srbiji sada sve više postavlja pitanja o stanju u porođajnim salama.

Ovaj ozbiljan problem privukao je pažnju ne samo građana već i nadležnih institucija, a broj optužbi za neprimereno ponašanje medicinskog osoblja u porođajnim salama beleži zabrinjavajući porast.

BONUS VIDEO: Nova.rs ispred Opšte bolnice u Sremskoj Mitrovici

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar