Zastrašujuć slučaj Marice Mihajlović, čija je beba umrla posle rođenja u porodilištu u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici, a za čiju smrt krivi ginekologa-akušera M. M., nažalost nije usamljen. Sin Jelene Ivković, iz Rume, takođe, kako ona kaže za Nova.rs, nije preživeo torturu, koja joj je priređena na porođaju, od strane istog doktora u pomenutoj bolnici. Ona navodi da su je babice vređale i ponižavale, a da je lekar odbijao da uradi carski rez, iako je na indukciji provela čak 27 sati i povraćala od bolova.

Jelena Ivković (26) iz Rume, porodila se 25. oktobra 2022. u bolnici u Sremskoj Mitrovici, a njen lekar bio je specijalista ginekologije i akušerstva M. M.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

“Kako bih se osigurala, tačnije osećala bezbednije na porođaju, išla sam kod ginekologa M. M. privatno u Rumu, za šta sam mu dala ogroman novac. Znala sam da radi u porodilištu i da ću na dan porođaja biti u sigurnim rukama, jer tako sve žene ovde rade. Podrazumeva se da privatno vode trudnoću, a onda se kod svog doktora, kojem su plaćale kontrole tokom devet meseci, i porode. Nažalost, meni i mojoj bebi ni to nije pomoglo”, počinje za Nova.rs svoju priču Jelena.

Povraćala od bolova

Porođaj je krenuo u 42. nedelji, osmi dan posle termina.

“Imala sam dogovor sa mojim doktorom, da ukoliko ne krene ništa do 24. oktobra, dođem kod njega u privatnu ordinaciju i dobijem indukciju. Kada sam se otvorila jedan prst, njegova babica mi je rekla da moram u bolnicu. Smestili su me u sobu u kojoj je krenuo pakao. Počelo je sa psihičkim nasiljem babica koje tamo rade, a koje su me vređale, ponižavale, govorila da sam razmažena, da ne znaju šta sam umislila, da se samo prenemažem, jer sam se žalila na bolove“.

Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Jelena je čak 27 sati provela na indukciji, a onda je počela da povraća od bolova, pa je poslala poruku doktoru M. M. da hitno dođe u bolnicu.

“Došao je i rekao da sam otvorena dva na tri prsta i da treba da ležim, a da će to ležanje potrajati možda i satima i otišao”.

Oko tri sata ujutru pukao joj je vodenjak.

Jelena Ivković Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

“Pozvala sam babicu, koja je u sobu ušla poluzatvorenih očiju, klimnula glavom i pitala: Šta je? Nisam bila sigurna da li smem da joj kažem, ali odgovorila sam da mislim da mi je pukao vodenjak. Besno je pogledala u pod i rekla: ‘Pokupi tu vodu i dođi u ambulantu’. Nakon toga me je ponovo vratila u sobu, jer je zaključila da sam otvorena samo jedan prst, a pre toga mi je rečeno da je bilo dva na tri. Tada sam shvatila da me nisu ni pogledali kako treba. Konačno sam dozvala mog doktora, koji se pojavio i rekao mi da moram da čekam da se otvorim”.

Epidural, pa vakum

Jelena nije više mogla da trpi bolove i preklinjala je za epiduralnu anesteziju.

“Na kraju sam počela da govorim da ću se ubiti, da ću skočiti kroz prozor i da ne mogu više da izdržim. Moj doktor je ponovo otišao, a ostali ginekolozi, koji su bili oko mene, nisu smeli da mi priđu, uporno su ponavljali da ne smeju, jer sam ja pacijent doktora M. M.”

Uz viku i histeriju anesteziologa, konačno je dobila epidural.

Foto: Privatna arhiva

“Počela je da mi trne desna noga, ali bolovi su prestali. Opisujem babicama i sestrama simptome, a one mi govore da je sve to normalno. Beba je priključena na CTG, čula sam otkucaje srca, ali sam osećala da nešto nije kako treba. Porođaj je počeo posle dva sata. Doktor mi je svom svojom težinom laktovima pritiskao stomak, onda su me sekli, jer se i dalje nisam otvarala, ali su insistirali na prirodnom porođaju. Druga babica je sa oba lakta pritiskala stomak sa druge strane i to je trajalo 40 minuta“.

Kad su videli da ne ide, uzeli su vakum.

“Jednom sam gurnula i moj sin je izašao. Nije plakao. Ništa se nije čulo. Videla sam da ga spuštaju na sto ispred mene, skidaju moj kiseonik i stavljaju njemu. Tada sam ga ugledala, a sve je trajalo jedva jedan minut. Onda su ga sklonili u ćošak sale. Niko mi ništa nije govorio. Prišla mi je jedna babica, koju do tada nisam videla, uhvatila me za ruku, što je prvi ljudski kontakt koji sam tamo doživela, i rekla mi da će biti sve u redu. Isto to ponovio je i moj doktor, onako odsečno, hladno, kada se vratio u salu da me ušije”, seća se Jelena.

Foto: Privatna arhiva

Agonija, nažalost, tek tada počinje.

“U pola 5 su mi prišli da potpišem da sam videla bebu i da može da ide za Novi Sad, jer sa njom, kako su mi rekli ‘nešto nije u redu. Odbijam da potpisujem bilo šta, a doktor mi govori kako je to uobičajena procedura. Moj sin dobio je teško oštećenje mozga usled nedostatka kiseonika, odnosno teškog porođaja, jer je bio zaglavljen u karlici, što je kasnije i izazvalo njegovu smrt. On je 107 dana posle rođenja, u Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine u Novom Sadu, gde se na aparatima borio za život, nažalost, preminuo. Moj doktor M. M. je međutim tvrdio da sam ja kriva, jer nisam ‘dovoljno gurnula i nisam sarađivala’, što je saopštio i mom suprugu’. Međutim, čula sam da je dan posle porođaja otišao u Novi Sad u bolnicu, da vidi kako je beba, jer je verovatno osećao krivicu. Znao je da je pogrešio”.

Porođaj u privatnoj klinici

Period izlaska iz porodilišta, koji je za svaku majku dragocen, za Jelenu je bio paklen, a samo godinu dana kasnije, čula je za slučaj Marice Mihajlović, čija je beba umrla nekoliko sati posle rođenja, kojem je „asistirao“ isti ginekolog.

Pročitajte još:

“Suprug i ja smo planirali da tužimo ginekologa M. M. zbog smrti našeg deteta, kad istekne godinu dana. U februaru će biti godišnjca i tada ćemo podneti krivičnu prijavu. Definitivno smo sigurni u to sada, kada smo shvatili da nismo jedini. Maricina priča me je duboko potresla, saosaćem sa njom i znam kroz šta sada prolazi. To su užasne traume i bol, koja ne prestaje”, priča Jelena, koja je trenutno u petom mesecu trudnoće, ali ovog puta na porođaj će otići u privatno porodilište.

Foto: Privatna arhiva

U privatnim bolnicama, porođaj košta oko 3.000 evra. Međutim, za majku koja je, kako tvrdi, greškom lekara, izgubila prvu bebu, ne postoji druga opcija, bez obzira na cenu.

“Idem privatno na kontrole i u privatnom porodilištu ću doneti svoju bebu na ovaj svet. To je jedini način da budem sigurna da će sa mnom biti lekar sa osmehom, strpljenjem, pažnjom, da neće biti vikanja, uvreda, grešaka. Privatno mnogo košta, ali ko pita za cenu kad je u pitanju život deteta”, naglašava Jelena.

Podsetimo, povodom slučaja Marice Mihajlović, oglasila se i ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić.

„Zdravstvena ustanova u Sremskoj Mitrovici je odmah 17. januara obavila unutrašnji stručni nadzor. To podrazumeva da ginekolozi koji nisu učestvovali u lečenju niti porođaju žene, na osnovu zdravstvene dokumentacije naprave analizu događaja. Unutrašnji stručni nadzor naložio je ispitivanje svih koji su učestvovali u praćenju stanja i porođaju – od momenta kada je porodilja primljena u bolnicu do samog porođaja: šefa patologije trudnoće, šefa akušerstva, načelnika ginekologije, kao i doktora koji su bili u porodilištu, dežurnih doktora, anesteziologa, babica, zaposlenih na prijemnom odeljenju. Takođe, zdravstvena inspekcija obaviće spoljni nadzor, a rezultate očekujemo za dve nedelje“, objasnila je dr Grujičić i izjavila saučešće porodici zbog gubitka deteta.

Posle slučaja Marice Mihajlović, ginekolog M. M. je priveden i određen mu je pritvor.

***

BONUS VIDEO: Svaka deseta žena nikada više ne želi da rodi: Kako sprečiti akušersko nasilje?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare