Užice, Milovan Petrović, govornik, protest protiv Rio Tinta, Rio Tinto
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Fokus je na Srbiji, piše o kontroverzi koju izaziva najavljena eksploatacija litijuma u dolini Jadra briselski Politiko u uvodniku.

List podseća da u Srbiji nedeljama „besne“ protesti protiv rudarskog projekta Jadar, koji bi trebalo da posluži za snabdevanje EU litijumom koji je potreban za pogon električnih vozila, za koji protivnici kažu da će dovesti do značajne štete po životnu sredinu i ekonomske eksploatacije.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević rekla je za Politiko da razume zabrinutost protivnika te ideje.

„Ljudi su zabrinuti, ne samo u Srbiji već i u mnogim zemljama gde postoje nalazišta litijuma“, rekla je Miščević za taj list, dodajući da je u ovom trenutku najvažniji – dijalog.

Ona podseća da države „moraju da garantuju kvalitet i zaštitu životne sredine“ kako bi trgovale sa EU.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ako ne proizvodite bateriju po standardima EU, nemate kome da je prodate“, dodala je ona, insistirajući da su sve optužbe da Jadar neće ispuniti standarde „glupost“.

Politiko poseća na nedavni izveštaj Forbes Srbija da je Srbija trenutno nespremna da upravlja Jadrom, u kome se nedostatak inspekcijskog osoblja navodi kao ključni izazov.

Miščević priznaje da Srbija trenutno nema sisteme koji su joj potrebni.

Protest

„Zbog toga proces treba da bude pripremljen. Moramo izgraditi sisteme koji su neophodni za kontrolu kvaliteta“, rekla je ona.

„Nigde u svetu nema rudnika litijuma koji se nalazi u naseljenom i plodnom području, kao što je to slučaj u zapadnoj Srbiji, gde je planirano njegovo vađenje“, rekao je predsednik Upravnog odbora Centra za evropsku politiku Srđan Majstorović.

On je dodao da je područje na kome će se nalaziti projekat Jadar poznato po voćkama i da daje trećinu vode za piće u Srbiji.

Majstorović je rekao da su protivnici rudnika takođe zabrinuti da bi značaj tog sporazuma za moćne evropske nacije za proizvodnju automobila mogao da dovede do toga da EU zatvori oči pred autoritarnim nazadovanjem Beograda.

„Evropska komisija i države članice mogle bi da postanu previše popustljive prema kršenju demokratije i vladavine prava u Srbiji“, upozorio je je Majstorović, dodajući da se može steći utisak da bi oni „više voleli da Srbija bude van Evropske unije“.

„Nažalost, u svakom slučaju je to dobitna situacija za EU“, kazao je Majstorović.

BONUS VIDEO: Jenjavaju li protesti protiv iskopavanja litijuma, ili vlast šalje poruke svojim pristalicama koje su protiv rudnika Jadar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare