Čačak, 03.11.2021. Zagađenje, zagadjenje, vazduh, smog
Foto: Nenad Nešović

Grupa građana "Zeleni talas Čačak", koja okuplja ljude zainteresovane za poboljšanje kvaliteta životne sredine, pokrenula je peticiju "Za čist vazduh u Čačku" kojom se zahteva da Grad poveća ulaganja iz gradskog budžeta za smanjenje aerozagađenja.

U obrazloženju peticije navodi se da problem zagađenja mora biti rešavan sistemski i da bi trebalo da obuhvata i unapređenje u informisanju građana o zagađenju i posledicama, kao i sprovođenje konkretnih mera za smanjenje zagađenja.

„Zeleni talas“ podseća da Čačak trenutno izdvaja manji procenat za zaštitu životne sredine od gotovo svih gradova u okruženju čije su budžete imali priliku da analiziraju.

Oni navode da je susedni grad Užice u prethodnih nekoliko godina izdvojilo 160 miliona dinara iz gradskog budžeta za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, a samo u 2021. izdvojeno je oko 70 miliona dinara, dok je Čačak u toj godini izdvojio 4,5 miliona i u ovoj godni povećao na oko 56 miliona dinara.

„Iako ovo deluje kao pomak, većina sredstava nije svrsishodno utrošena i smatramo da ulaganja moraju biti veća, transparentnija i efektivnija“, navode iz „Zelenog talasa Čačak“.

Oni dodaju da ta ulaganja ne mogu da čekaju.

PROČITAJTE JOŠ

„Svaki dodatni dan koji provedemo udišući zagađen vazduh plaćamo svojim zdravljem i zdravljem svoje dece koja trpe ogromne posledice od aerozagađenja“, navode iz „Zelenog talasa Čačak“.

Oni su Gradskoj upravi podneli predlog da se iz gradskog budžeta u 2023. godini izdvoji tri miliona dinara za izradu plana kavaliteta vazduha u Čačku i oko 106, 2 miliona dinara za energetsku efikaksnost i obnovljive izvore energije.

Građani peticiju mogu potpisati na fejsbuk stranici „Zeleni talas Čačak“.

BONUS VIDEO Protest protiv zagađenja vazduha ispred Predsedništva na Andrićevom vencu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar