Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Podaci o kvalitetu vazduha za period od 2018. godine do 2021. za nekoliko gradova u Srbiji pokazuje da je situacija sa aerozagađenjem u ovim mestima zabrinjavajuće, posebno tokom zimskih meseci.

Jedan korisnik na Tviteru podelio je podatke sa Agencije za zaštitu životne sredine za period od 2018. do 2021. godine za Valjevo, Niš, Smederevo, Novi Sad i Beograd.

„Na graficima su prikazana merenja zagađenja PM2.5 česticama tokom cele godine u periodu 2018-2021. Crvenom isprekidanom linijom je obeležena granična vrednost PM2.5 čestica od 35 mikrograma (µg) po kubnom metru. Sve iznad toga se smatra nezdravim“, naveo je on.

„Prema članu 19 iz Uredbe o uslovima za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha Srbije, u 2020. granična vrednost izloženosti za suspendovane čestice PM2.5 iznosi 25 µg/m3 u toku kalendarske godine. Sa grafika možete videti da su granične dnevne vrednosti tokom većeg dela godine, sa izuzetkom letnjih meseci, višestruko, pa i desetostruko prekoračene. Svake godine. Takođe i prosečna godišnja vrednost prevazilazi onu definisanu uredbom“, naveo je korisnik Tvitera uz objavljene grafikone za Valjevo.

Ističe da je slična situacija i u Nišu.

„Ono što je problematično u oba grada, pored samih koncentracija PM2.5 čestica je da nema poboljšanja. Situacija je ista godinama i kvalitet vazduha se ne poboljšava“, ocenio je on.

Vrednosti su prekoračene i u Smederevu.

Novi Sad je u malo boljoj situaciji što se tiče godišnjeg proseka, ali situacija je i ovde, kako je ocenio, daleko od dobre.

Na mernoj stanici Stari grad u Beogradu situacije je slična kao i u ostalim gradovima.

„Kvalitet vazduha je zabrinjavajući, pogotovo u zimskim mesecima. Koncentracija PM2.5 čestica je na godišnjem nivou na samoj granici“, istakao je on.

***

BONUS VIDEO – Aerozagađenje i kako se zaštititi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar