Vršac Zagađenje vazduha u Vršcu, zagadjenje vazduha, vazduh, smog, magla
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pokret "Kreni-Promeni" ponovo je istakao zahtev da Radio-televizija Srbije (RTS) u okviru informativnog programa obavezno izvesti građane kada se nivo zagađenosti nalazi u crvenoj i ljubičastoj zoni.

„RTS je nakon prošlogodišnje peticije ‘Kreni-Promeni’ u poslednja dva dana izveštavao pred emitovanje drugog dnevnika o stepenu zagađenja. Potrebno je međutim obavezati se na redovno izveštavanje u okviru informativnog programa“, naveo je ovaj pokret i dodao:

„Veliki broj građana i dalje se uglavnom informiše preko televizije naročito preko javnog servisa. Redovnim izveštavanjem o ovoj temi, oko 30 odsto stanovništva, uključujući starije osobe, majke sa malom decom i ugrožene grupe, koje svakodnevno gledaju javni servis, bilo bi obavešteno o tome i imalo bi priliku da se zaštiti u slučaju prekomernog zagađenje vazduha.“

Problem zagađenja traži korenite reforme, ističe „Kreni-Promeni“.

„Da bismo krenuli da rešavamo ovo pitanje, prvo moramo dozvoliti da se čuje istina o zagađenju. Pre dve godine smo uspešno sproveli kampanju da se obezbede dodatna sredstva za finansiranje malih kućnih ložišta koji su veliki zagađivači. Ovako veliki i sistemski problemi moraju se rešavati tako što institucije koje građani plaćaju, rade posao za koji su plaćeni“, navodi „Kreni-Promeni“.

Ovaj pokret ističe da Ustav Srbije, kao najviši pravni akt, garantuje pravo na potpuno i blagovremeno obaveštavanje o stanju životne sredine.

„Zakon o javnom informisanju utvrđuje zaštitu životne sredine kao javni interes u oblasti javnog informisanja, koji treba da bude ispunjen, između ostalog, blagovremenim informisanjem građana. Zakon o zaštiti životne sredine, kao jedan od osnovnih principa predviđa princip informisanja i učešća javnosti, a utvrđuje obavezu javnih institucija da redovno, blagovremeno, potpuno i objektivno obaveštavaju javnost o stanju životne sredine. Ovo uključuje obavezu upozoravanja i obaveštavanja o izvorima zagađenja koji mogu predstavljati opasnost po život i zdravlje ljudi“, navodi se u saopštenju.

Na sledećem linku možete pogledati peticiju „Istina o zagađenju“ https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/istina-o-zagadenju.

BONUS VIDEO – Kontinuirano zagađenje vazduha preti Srbiji: Stručnjak otkriva kada će ono opasti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar