Foto:shutterstock;Oliver BUNIC / AFP / Profimedia;

Od 740 evra, kolika je zvanično procenjena prosečna plata u Srbiji ili 570 evra koliko zaista polovina naših građana mesečno zarađuje, prema najavama predsednika države Aleksandra Vučića, daleke 2027. godine imaćemo duplo, tačnije trostruko veća primanja u iznosu od čak 1.400 evra. Ono što je međutim predsednik zaboravio da kaže, je da nećemo živeti bolje, jer će u skladu sa skokom cena, za najavljenu platu, kroz tri godine moći da se podmiri isto ili manje troškova, kao sa aktuelnim primanjima - 900 evra manjim.

Prema statistikama Republičkog zavoda za statistiku, prosečna plata u Srbiji u 2023. godini iznosila je 86.738 dinara ili 740 evra, iako gotovo 50 odsto stanovništva ima mesečna primanja za gotovo 200 evra manje.

Foto: Shutterstock

Tokom predizborne kampanje, međutim, predsednik Vučić je, obilazeći gradove Srbije, do iznemoglosti ponavljao kako ćemo u 2027. zarađivati 1.400 evra mesečno, što je za 900 evra više od plate koja polovini građana trenutno leže na račun svakog meseca.

„Obećavam da će do 2027. godine u celoj Srbiji prosečna plata biti preko 1.400 evra“, najavio je Vučić.

Plate rastu, kvalitet života ostaje isti

Ekonomisti se slažu da će plate u naredne tri godine rasti, međutim, kvalitet života građana naše zemlje, neće se pomriti sa “mrtve tačke”.

Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

“Plate u Srbiji će u nominalnom smislu sigurno skočiti, ali ne smemo da zaboravimo da imamo inflaciju, koja u startu najavljuje da nam ni sa nešto većim primanjima, život neće biti bolji. Sada je prosečna plata oko 86.000 dinara, a predsednik najavljuje duplo veću, ali nameće se pitanje da li ćemo 2027. za platu koju nam obećavaju, čak i ako je doživimo, moći da kupimo dva puta više hleba, jaja, mleka. Mislim da odgovor svi znamo. Ljudima nije važno kolika je plata, ako se kvalitet života ne menja”, objašnjava za Nova.rs Ljubodrag Savić, ekonomista.

Foto: Shutterstock

On naglašava da će u celom svetu kroz tri godine doći do povećanja plata i da je to sasvim normalno i očekivano.

“Ne znam zašto se povećanje plata tako pompezno najavljuje u Srbiji, pa realno je da plate rastu svuda u svetu, kao i kod nas. Međutim, cene toliko skaču, inflacija je bez kontrole, da ne možemo da očekujemo da sa većim primanjima bolje živimo, jer kako dođe do porasta plata, tako rastu i troškovi. Sad kad ljudima kažete 1.400 evra, to zvuči fenomenalno, ali prebacite ih u cene namirnica, ukupnih mesečnih troškova. Do pre nekoliko godina 1.000 evra bilo je bogatstvo, danas je sasvim drugačije. Hoćemo li moći u 2027. da platimo putovanje za taj novac koji nam obećava, kao što bismo i danas, ako bismo imali tolika primanja, i koliko će nas koštati potrošačka korpa kroz tri godine, to je ono što treba da nam objasne”, kaže Savić.

Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Nemamo problem sa finansijama“

Podsetimo, predsednik Vučić nedavno je najavio i da se od 1. januara za 10 odsto uvećavaju plate u javnom sektoru, a penzije za 14,8 odsto. Minimalna zarada, istakao je on, sada ide iznad 47.000 dinara, što je u  odnosu na 15.000, koliko je bilo pre 11 godina, značajan napredak. Iako, naravno, ne pominje cene potrošačke korpe i ukupne mesečne troškove građana, koji su pre jedne decenije bili daleko niži.

Pročitajte još:

U zapaljivim govorima, predsednik je više puta ponovio da plate i penzije rastu jer “nemamo nikakvih problema sa javnim finansijama“.

Od rebalansa koji je izvšen u septembru, podsetio je, Srbija ima 300 miliona evra veće prihode u odnosu na prihode koji su bili predviđeni tim rebalansom.

„Stopa deficita biće nam od 2,3 do 2,4 odsto, što je dramatično ispod onoga što je predviđeno u razgovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF)“, kazao je Vučić.

Foto: Printscreen RTS/Video

Takođe, u javnom sektoru Srbija ostaje bez zaposlenih iz dana u dan, pa je tako sve manje zdravstvenih, socijalnih i prosvetnih radnika, čija su primanja, u odnosu na njihove kolege u Evropskoj uniji, mizerna.

Ipak, predsednik se i njih setio pred izbore i predstojeće novogodišnje praznike.

„Sledeće godine planiramo da posvetimo pažnju obrazovanju i zdravstvu i uložićemo mnogo više novca nego ikada do sada“, poručio je Vučić, a ove bajke već smo čuli i napamet ih naučili.

***

BONUS VIDEO: Dušan Nikezić o tome koliko će nas koštati povećanje plata i penzija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare