Negde posle novogodišnjih i božićnih praznika, osmaci počinju sa ozbiljnijim pripremama za završni ispit u srednju školu (oni najvredniji spremaju se već od septembra). Dok se jedni još uvek nisu odlučili koju školu žele da upišu, drugi su odavno "presekli" i opredelili se, kako to obično biva, za gimnaziju ili neku stručnu školu. Praksa pokazuje da mali maturanti godinama pokazuju interesovanje prema istim školama, a mi vam donosimo top pet koje su najpopularnije među đacima.

Skoro je kraj februara, samim tim je mala matura za osmake sve bliža i bliža. Nakon završnog ispita, sledi popunjavanje liste želja za srednje škole.

Godinama je poznato da su pojedini profili najpopularniji, a to su najčešće oni u gimnazijama, ekonomskim školama, ali i medicinskim.

Upravo zato važi i pravilo da je za ove škole potreban najveći broj bodova.

Treća beogradska gimnazija

Ako sumiramo liste prijavljenih učenika iz prethodnih godina, najviše je upisanih u gimnazije, čak osam.

Sudeći po minimalnom broju bodova koji je prošle godine bio potreban za upis, titulu najpopularnije (i đaci kažu najbolje) škole odnela je ponovo Treća beogradska gimnazija.

Nju su mogli da upišu samo najjači odlikaši.

Treća beogradska gimnazija Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Tako je prošle godine za upis na društveni smer u ovoj gimnaziji bilo potrebno 94.66 poena, dok je prirodno – matematički smer zahtevao više –  čak 97.08.

Velika zainteresovanost za srednje stručne škole

Ipak, ako se gleda za koje škole je najveća konkurencija, nakon Treće gimnazije najveće interesovanje vlada za još četiri stručne škole, odnosno određene profile za koje važi da pružaju izuzetno perspektivnu budućnost.

Čak i da njihovi maturanti ne upišu fakultet, već sa diplomom te škole mogu brzo da se zaposle i imaju platu veću od republičkog proseka, zbog čega su i postale popularne među đacima.

PROČITAJTE JOŠ:

Takva škola je Vazduhoplovna akademija.

Za smer tehničara vazdušnog saobraćaja na engleskom jeziku prošle godine je trebalo najmanje 101.93 boda, ali za ovaj smer važi da obezbeđuje posao odmah po završetku škole, sa izuzetno dobrim uslovima rada i platom.

Odmah posle nje je Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“ na Zvezdari.

Foto: Shutterstock

Već nekoliko godina unazad vlada veliko interesovanje za elektrotehničara informacionih tehnologija, za koji je prošle godine trebalo najmanje 94,32 boda.

Za upis na smer administrator računarskih mreža bilo je potrebno nešto manje poena, 90.6, ali je svakako bilo dosta prijavljenih maturanata.

Medicinske škole su, takođe, veoma primamljive budućim srednjoškolcima, što ne treba da čudi jer svršeni đaci mogu, ali i ne moraju da upisuju fakultet da bi se zaposlili, a posebno u inostranstvu.

Kolika je pomama za medicinskim radnicima u zemljama Evropske unije, najbolje svedoči o tome da medicinske sestre i tehničari najbrže pronađu posao, ali, nažalost, ne u Srbiji.

U medicinskoj školi je ranije bila velika navala za smer kozmetički tehničar.

Danas je interesovanje nešto manje, posebno zbog toga što je „na svakom ćošku“ moguće završiti kurs za manikira, ali i dalje ga devojčice upisuju.

Na petom mestu su ekonomske škole, pravne i ugostiteljske.

Tu je nesumnjivo najtraženiji smer poslovni administrator, koji je zadužen za obavljanje svih poslova u okviru firme. Odmah iz ovog smera su ekonomski tehničar i kulinarski tehničar.

Svi oni su podjednako traženi jer se đaci, nakon dobijene diplome, uglavnom zapošljavaju.

Foto: Shutterstock

Iako smo u našoj zemlji trenutno u deficitu majstora, odziv za ove vrste škola je jako slab.

Zanati su nekada bili veoma popularni, danas su i jako dobro plaćeni, a retko ko od đaka dođe na ideju da upiše neku od građevinskih, mašinskih struka – bravara, zavarivača, auto-mehaničara.

Kako je odziv sve manji, imaćemo i većih problema u potrazi za majstorima.

Ipak, i među „majstorima“ izdvajaju se najtraženiji i najpopularniji profil, a to su rukovaoci građevinskim mašinama odnosno bageristi. Za ovaj smer se prijavi duplo više zainteresovanih od broja mesta, a potrebno je najmanje 70, 75 poena.

Isplativi medicina, turizam, ali i škole za vaspitačice

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić smatra da je najisplativije završiti medicinsku školu, smerove za medicinske sestre i laborante.

Ipak, prednost daje i turizmu.

„U narednim godinama očekuje se otvaranje novih mesta u turizmu, pa se isplati završiti školu za turizam, smerove turistički tehničar. Kroz nekoliko godina nas očekuje i dosta novih mesta za vaspitače, pa je takođe to dobra opcija za buduće srednjoškolce, ali svakako i popularan i isplativ smer je tehničar i administrator tehnologije i mreže“, kaže Antić.

BONUS VIDEO: Grad Zrenjanin planira da zatvori srednju stručnu školu Uroš Predić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare