Foto: Nemanja Jovanović

Za osmake, osnovna škola ulazi u finiš i polako počinje da ih trese upisna groznica. Podjednako, ova groznica trese i roditelje koji svojim savetima pokušavaju da usmere decu na „pravi“ izbor budućeg zanimanja. Međutim, ti saveti često mogu i da odmognu. Ukoliko imate malog maturanta, još uvek nije kasno da poslušate instrukcije psihologa koji se bave profesionalnom orijentacijom dece, sa kojima je Nova.rs razgovarala.

Kada je u pitanju izbor srednje škole, pojedini roditelji preuzimaju vodeću ulogu i umesto svojih malih maturanata, biraju školu koja će im obezbediti dobru budućnost, odnosno egzistenciju i siguran posao.

U toj najboljoj nameri, roditelji svom detetu često mogu da nanesu više štete nego koristi, pa ukoliko dete upiše školu u kojoj se „ne pronalazi“, to u kasnijim godinama može da dovede do raznih frustracija i nezadovoljstva poslom kojim se bave i koji će mu uvek biti, težak, stresan i naporan.

Za najbolji izbor srednje škole, koja najviše odgovara vašem detetu ključne su tri stvari – sposobnost deteta, odnosno njegove intelektualne veštine, njegova interesovanja i kao treće, dobra informisanost o školama i nastavnim profilima koji su dostupni u određenoj sredini, saglasne su za Nova.rs psihološkinje Katarina Mladenović iz OŠ „Savremena“ sa Novog Beograda i Ljiljana Jović iz OŠ „Nikola Tesla“ iz Vinče.

Foto: Nemanja Jovanović

One ističu i da u situacijama, kada roditelji i deca, ne mogu da pronađu zajedničko rešenje, da je tada najbolje da konsultuju stručnjake.

U tom kontekstu, savetuju naše sagovornice, prilikom izbora zanimanja, najbitnije je u samom startu  napraviti eliminaciju obrazovnih profila, kako bi fokus ostao na potencijalnim školama.

Psihološkinja Katarina Mladenović ističe da treba imati u vidu i zdravstveni status detata, te da pojedine zdravstvene poteškoće mogu biti prepreka u obavljanju nekog zanimanja.

Kao primer, navodi loš vid deteta i zanimanje pilota. Dalje dodaje i da se prilikom izbora škole, treba rukovoditi intelektualnim i ličnim sposobnostima deteta, kao parametrima da li će dete određeno gradivo savladavati s lakoćom ili će mu biti potrebno mnogo truda i zalaganja.

Takođe kaže i treba imati u vidi lične osobine deteta prilikom procene kako će se ono sutra osećati u nekom radnom okruženju.

„Na primer, introvertno i zatvoreno dete, neće se osećati prijatno u dinamičnom poslovnom okruženju, gde posao koji obavlja zahteva stalnu interakciju i saradnju sa velikim brojem ljudi ili izlaganje pred velikim brojem ljudi, pa i o tome treba razmišljati prilikom izbora škole“, ukazala je psihološkinja Katarina.

Uticaj roditelja i vršnjaka

Među decom koja završavaju osnovnu školu postoje ona koja imaju jasnu svest o tome čime bi želela da se bave, ali naše sagovornice kažu da praksa pokazuje da je mnogo veći broj malih maturanata koji nemaju nikakvu predstavu o svom budućem životnom pozivu.

Polaganje male mature za upis u srednje škole Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Objašnjavaju, da deca tada najčešće podležu uticaju vršnjaka ili odluku o izboru škole prepuštaju roditeljima.

„Uticaj roditelja često dovodi i do grešaka. Imamo primere gde su oba roditelja lekari, pa i svoje dete guraju u medicinu, a dete pada u nesvest kada vidi krv. To je jedan od razloga zašto nekada roditelji i pored najbolje namere naprave grešku. Postoje i primeri kada dete izabere isti profil koji će upisati, recimo, troje njegovih drugara iz odeljenja, a to zanimanje uopšte nije u skladu sa njegovim veštinama i sposobnostima. U tim pogrešnim školama, deca se kasnije osveste da je to greška i onda imaju muke sa prebacivanjem u drugu školu“, upozorava psihološkinja Ljiljana Jović.

Njena koleginica Katarina, dodaje da će roditelji svojoj deci najbolje pomoći kroz otvoren razgovor i informisanje o različitim zanimanjima.

“Treba slušati i poštovati želje deteta i pratiti njegova interesovanja. Roditelji mogu da odvedu decu u obilazak različitih škola, različitih radnih mesta, kako bi dete iz prve ruke moglo da vidi šta mu se sviđa ili ne sviđa i razmisli o tome gde vidi sebe. Roditelji najčešće naprave grešku, jer svojoj deci sugerišu zanimanje koje će im obezbediti dobar i kvalitetan život kada odrastu, ali s druge strane to može dovesti do otpora kod dece ili da sutra budu nezadovoljni poslom kojim se bave“, istakla je Katarina.

Ako ste neodlučni, ne ustručavajte se da potražite pomoć stručnjaka

Naše sagovornice, inače psihološkinje u osnovnoj školi, kažu da u potpunosti razumeju neodlučnost dece i ohrabruju ih, a ujedno i njihove roditelje, da se ne ustručavaju da potraže pomoć stručnjaka za profesionalnu orijentaciju.

Ističu da stručnjaci uz pomoć različitih testova za procenu sposobnosti i osobina ličnosti, mogu da daju objektivnu procenu za izbor škole i tako u velikoj meri smanje nivo stresa i deci i roditeljima.

BONUS VIDEO: Testiranje za urođene talente, pomoć pred upis u srednju školu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar